2011. augusztus 14., vasárnap

Évközi 20. vasárnap

„Jézus ezután elment onnan: visszavonult Tírusz és Szidon vidékére. És íme, egy kánaáni asszony, aki arról a vidékről jött, így kiáltott hozzá: ,,Könyörülj rajtam, Uram, Dávid Fia! A lányomat kegyetlenül gyötri egy démon.' Ő azonban egy szóval sem válaszolt neki. A tanítványai odamentek hozzá és kérték: ,,Küldd el őt, mert csak kiabál utánunk.' Ekkor így szólt: ,,Nem küldtek máshová, csak Izrael házának elveszett juhaihoz.' Az asszony mégis odament, leborult előtte és kérte: ,,Uram, segíts rajtam!' Erre így válaszolt: ,,Nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és odadobni a kiskutyáknak.' De az asszony csak folytatta: ,,Igen, Uram, de a kiskutyák is esznek a morzsákból, amelyek lehullanak uruk asztaláról.' Erre Jézus így szólt hozzá:,,Asszony, nagy a te hited! Legyen neked, amint akarod.' És abban az órában meggyógyult a lánya.” Mt 15,21-28

A mai prédikáció az evangéliumból kiindulva két oszlop köré épül. Az egyik, hogy egy küldetésnek ki kell teljesednie, a másik az imádság fontossága. Jézus először nem akar szóba sem állni a kánaáni asszonnyal, mert nem tartozik a választott néphez, akikhez akkor még úgy gondolta, hogy szól kizárólag az Ő küldetése. Későbbiek során is az asszonynak leleményességre és ügyes érvekre volt szüksége ahhoz, hogy meg tudja Jézust győzni az igazáról. Jézusban később kezdett tudatosulni, hogy az Ő küldetése egyetemes és minden idők minden emberének szól a Megváltás szent műve.

A másik oszlop a kitartás az imádságban. Imádságunk néha számunkra úgy tűnik, nem nyer meghallgatást, mintha Isten nem foglalkozna velünk és szükségleteinkkel. De az Úr jól tudja, hogy nekünk mire van szükségünk. Lehet, hogy a kitartás, bizonyos idő imádságban eltöltve szükséges ahhoz, hogy kikopjanak a helytelen kérések és tényleg azt kérjük, ami üdvösségünkre szolgál, és végül eléri kitartó imánk az Úr meghallgatását. Remélhetőleg azoknak a litván testvéreknek is sok kegyelemben lesz része, akik nemrég a templomban jártak. Gyalog indultak el Medjugorje-ba júniusban, a jelenések 30. évfordulója alkalmából, hogy imádkozzanak honfitársaikért, de az egész Egyház nevében a világ megtéréséért és minden fontos időszerű imaszándékkal is a szívükben. Előre láthatólag szeptemberben érnek célba, minden nap egy kis szakaszt megtéve pl. Budapestről Érdre mentek következő állomásként.

A litván zarándokokról egy cikk olvasható itt: http://bonumtv.hu/BonumTV/?dir=hir_inc&hirID=307

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése