2011. augusztus 28., vasárnap

Isten nem szégyelli a bűnösöket barátaivá és az emberi nem feltámadásának eszközeivé tenni


2011. augusztus 20-án, a madridi ifjúsági világtalálkozón, XVI. Benedek pápa homíliájában azt kérte a szeminaristáktól, hogy jól készüljenek fel arra, hogy Krisztus apostolai legyenek, és Krisztushoz hasonlóan váljanak az emberek útitársaivá és szolgálóivá. Évekig tartó belső csendre, állandó imára, szorgalmas tanulásra és az egyház lelkipásztori struktúráiba való gondos beilleszkedésre van szükség ehhez. Az egyház közösség és intézmény, család és küldetés, amelyet Krisztus hozott létre a Szentlélek által. Ugyanakkor tagjaival az életszentségéből és bűneiből is áll, akik alkotják. Így akarta Isten, aki nem szégyelli a szegényeket és bűnösöket barátaivá és az emberi nem feltámadásának eszközeivé tenni.

Senki sem választja meg a közeget és azokat az embereket, akiknek küldetése szól. Minden időszaknak megvannak a saját problémái, de Isten mindig megadja a kegyelmet, hogy felvállaljuk azokat és túllépjünk rajtuk szeretettel és realitásérzékkel. Ezért a papnak minden körülmény között a jócselekedetek gyümölcseit kell meghoznia, szívében megélve a pappá szentelése napján elhangzott szavakat. A Krisztushoz való hasonulás azt jelenti, hogy egyre jobban azonosulunk Vele, aki értünk szolgává, pappá és áldozattá lett. Minden papnak egész életét erre a feladatra kell feltennie – hangsúlyozta a Szentatya.
A pápa arra buzdította a szeminaristákat: kérjék Jézust, hogy segítse őket abban, hogy hozzá hasonlóvá tudjanak válni, továbbá hogy a távolra szakadtak és a bűnösök segítségükkel megtérjenek és visszakerüljenek az egyenes útra. Kérjék, hogy Krisztus tanítsa meg nekik a betegek és a szegények mellett állást egyszerűséggel és nagylelkűséggel. Isten szeretetétől támogatva ne hagyják magukat megfélemlíteni egy olyan közegben, ahonnan ki akarják zárni Istent és ahol a hatalom, a birtoklás vagy az élvezetek jelentik a legfőbb kritériumokat, amelyekre a létezés épül. A mélyen Krisztusban gyökerező élet újdonságként jelenik majd meg, amely vonzza azokat, akik valóban keresik Istent, az igazságot és az igazságosságot – zárta homíliáját a Szentatya.




A Katolikus Krónika mai műsorában megtekinthető egy összefoglaló a madridi ifjúsági világtalálkozóról többek között a pápa szeminaristákhoz intézett beszédéről is itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése