2011. augusztus 2., kedd

A Szent Angyalokról 1.

Kedd lévén ma mondható szentmise (votív mise) a Szent Angyalokról. A votív mise (missa votiva) a napi officiumtól eltérő, különleges célra bemutatott szentmise. Voltak időszakok, amikor semmi nem korlátozta az ilyen misék mondását, még vasárnap és nagy ünnepeken is mondhatták. A II.Vatikáni zsinatig a hét napjaira ajánlott votív misék: hétfőn a Szentháromság, kedden az angyalok, szerdán az apostolok, csütörtökön a Szentlélek vagy az Oltáriszentség, pénteken a Szent Kereszt vagy Jézus szenvedésének, szombaton Szűz Mária 4 fajta votív miséje. A szerzetesrendek templomaiban ma is él ez a hagyomány, - kiegészítve a rendi hagyományokkal, - amennyiben nincs más liturgikus előírás.(forrás: Katolikus Lexikon)

Röviden összefoglalnám, amit az angyalokkal kapcsolatban érdemes tudni első körben, annál is inkább, mert manapság őket is belekeverik olyasmibe pl. a New Age területén tevékenykedő tévtanítók, amihez valójában semmi közük. 

Az angyalok tehát: Isten küldöttei. A jó angyalok Isten akaratát adják hírül az embereknek és segítenek rajtuk. A Szentírás szerint, amely 316 alkalommal említi az angyalokat, ők is Isten teremtményei, de semmiféle megkülönböztetett tiszteletet nem igényelnek. Az angyalok erejükre és hatalmukra nézve magasabb rendűek az embernél.

Maga a Gonosz is angyal (Lucifer), de fellázadt Isten ellen, emiatt egy mennyei háború veszteseként letaszíttatott a mennyből.

Az angyalok szolgáló szellemi lények, akiket Isten arra teremtett, hogy az ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Úr angyalainak feladata: Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában (például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása).

 „Nemde ők mind szolgáló lelkek? Azok szolgálatára vannak küldve, akik majd öröklik az üdvösséget.” Zsid 1, 14

Az egyházi hagyomány szerint a kilenc angyali rend három hierarchiába sorolható.

I. hierarchia: ők állnak Istenhez a legközelebb.
- szeráfok
- kerubok
- trónusok. 

II. hierarchia: ők közvetítenek az első és harmadik hierarchia között.
- uralmak,
- erősségek
- hatalmasságok. 

III. hierarchia:
- fejedelemségek: az uralkodók, törzsek, népek békéjére felügyelnek,
- arkangyalok más néven főangyalok: Gábriel, Mihály és Rafael,
- őrzőangyalok: a mindennapi élet során segítik az embereket; ők állnak legközelebb az emberekhez, és ők közvetítik Isten parancsait.

(forrás: Wikipédia)


a hét főangyal

Angyali üdvözlet (XII. sz. Novgorod) - Gábriel arkangyal

Rubljov_Szt. Mihály arkangyal (XV. sz.)

„Az angyalok mind a trón, a vének és a négy élőlény körül álltak, arcra borultak a trón előtt, és imádták az Istent.” Jel 7, 11

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése