2011. augusztus 22., hétfő

A Napba öltözött asszony

Boldogságos Szűz Mária királynő emléknapján Máriában az Istent mindenekfölött szerető, mindenben igent mondó asszonyt ünnepeljük. Királynői méltósága számunkra öröm és megerősödés az Isten útján. Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. Az Angyali üdvözletben is véget nem érő királyi széket ígér az angyal (Lk 1, 33). A Jelenések könyvének Napba-öltözött Asszonya is csillagkoronával tűnik fel (Jel 12, 1). Ilyen rendíthetetlen méltósággal ünnepelte a keresztény világ ősidőktől fogva. Az efezusi zsinaton (431) évszázados, mindenütt ismert gyakorlatot szentesítettek dogmával, azóta Máriát, mint „Isten Anyját” ünnepeljük (Deipara, görögül: Theotokosz).

Szűz Mária Királynő

A mennybe fölvett Szűzanya királynői méltóságának ünneplésével Máriát, az Istenanyát a szentek között megillető legnagyobb méltóság elismerése (hüperdulia, azaz megkülönböztetett vallásos tisztelet) illeti. Magánájtatosságban szűz Mária Királynő tisztelete a X.-XI. században megjelent, liturgikus kultusza a XIX. században kezdődött. 1824-ben kaptak engedélyt az oratoriánusok, hogy a húsvét utáni 2. vasárnapon Máriát, mint a mennyek királynőjét ünnepeljék. 1870-ben Spanyolország és Latin-Amerika nagy része Máriát, mint Mindenszentek Királynőjét kezdte ünnepelni. 1916-ban Rómában az Apostolok Királynője ünnep kapott jóváhagyást. Mindezek az ünnepek csak részterületekre korlátozódtak, és Mária királynőnői méltóságának is csak egy-egy sajátosságát ragadták meg. Az átfogó tartalmú ünnepet XII. Pius pápa (uralkodott 1939-58) rendelte el 1954-ben, évenkénti ünneplési időpontot határozva meg Máriának erre a tulajdonságára.. 1955-ben az egész Egyház számára máj. 31. lett Szűz Mária Királynő emléknapja. Az 1969-es naptárreform aug. 22-re helyezte át, azzal a meggondolással, hogy a királynői méltóság közvetlenül a mennybevitelből fakad, tehát alkalmasabb aug. 15. közelében ünnepelni.

Forrás: katolikus.hu, Katolikus Lexikon

1.Mennyországnak Királynéja,
Irgalmasságnak szent anyja,
Élet, édesség, reménység,
Üdvözlégy, szép Szűz Mária.

2. Évának árva fiai,
Számkivetett maradéki,
Siralminak örökösi,
Sok nyavalyáknak hajléki.

3. E siralomnak völgyében,
Kik nyavalygunk nagy ínségben.
Hozzád sóhajtunk mennyégbe,
Hol vagy örök dicsőségben.

4. Azért szószólónk, szemedet,
Fordítsd hozzánk kegyelmedet,
És a te bűnös népedet
Oltalmazzad híveidet.

5. Ó édes Szűz, irgalmadat,
Mutasd meg kegyes voltodat,
Holtunk után szent Fiadat,
Mutasd meg boldogságodat.

1. Irgalmas Szűzanyánk, királynőnk, üdvözlégy,
Áldunk Téged, élet, édesség, reménység,
Kik Éva bűnéért száműzésben élünk,
E siralomvölgyből könnyek között kérünk.

2. Légy kegyes szószólónk, fordítsd felénk szemed,
S mutasd meg majd nékünk áldott Egyszülötted,
Ó irgalmas, édes, kegyes Szűz Mária,
Ó irgalmas, édes, kegyes Szűz Mária!

(Hozsanna 207, 208)

 
Mennyekbe felvett Királynőnk!
Kérjük, járj közben értünk, hogy majdan mi is elnyerhessük a mennyekben azt a koronát, amelyet az Úr nekünk szán, ha hűségesek maradunk kegyelmeihez mindhalálig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése