2011. október 22., szombat

Mária könnye


Egy szívvirágról készült bejegyzésben azt olvastam, hogy a szívvirág (Dicentra) nemzetség tagjait Erdélyben „Mária könnyének” vagy „Mária szívének” is nevezik. Gyönyörű képviselője például a nagyvirágú szívvirág (Dicentra spectabilis) lásd ezen a képen:


Ezen információk alapján rátaláltam gyermekkorom kedvenc szobanövényére, amiről régen úgy tudtuk, hogy mirtusz (Myrtus nemzetség), de valójában egy teljesen más faj volt, most sikerült megtudni: amit én annyira szerettem és mindig úgy vártam, hogy kiviruljon az valójában egy viaszvirág nemzetséghez tartozó faj volt.:-)

A viaszvirág (Hoya) nemzetség, más néven porcelánvirág vagy viaszszőlő (szokták még „Mária könnye” néven is emlegetni) a selyemkórófélék (Asclepiadaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Őshazája Délkelet-Ázsia (India, tőle keletre Dél-Kínáig és az ettől délre eső területek), Ausztrália és Polinézia. A botanikus Robert Brown szintén botanikus barátjáról, Thomas Hoyról nevezte el.

Magyar nevét arról kapta, hogy a sűrű ernyővirágzat csillag formájú virágai úgy hatnak, mintha viaszból vagy porcelánból lennének. A virágok fehérek vagy rózsaszínek, de a számtalan kertészeti hibrid faj ezektől eltérő színű is lehet. A csillag alakú virágok közepén vörös folt ül. A virágok fényes bevonata a mézre emlékeztet.




Itt látható még sok szép felvétel a Hoya nemzetség képviselőiről: http://forum.saintpaulia.hu/viewtopic.php?f=65&t=77

"Viduljon a mező és minden, ami rajta van; örvend akkor az erdő minden fája is." 96. Zsoltár 

"Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen." Mózes 1. könyve 1. fejezet 


Október hónapban különösképpen kérjük Mennyei Édesanyánk pártfogását és közbenjárását, engeszteljük Szeplőtelen Szívét az elkövetett bűnökért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése