2011. október 15., szombat

Az Aranylile nyomdokán

Szent Terézia – szemlélődőknek és tevékenységben élőknek egyaránt mestere

Szent Terézia lelki életének alakulását megfigyelve érdekes következtetésekre juthatunk. Láthatjuk, hogy az Istennel megélt kapcsolatán keresztül találja meg és éli meg hivatását, és ezáltal válik termékennyé az élete az Egyház számára is. Lelkiségében tehát az imádság a tökéletesség útja. A szentanya azonban ezzel nem a szemlélődés felsőbbrendűségét állítja a tevékenységgel szemben, hanem csupán arra utal, hogy az ember, ha igazán át akar alakulni a szeretetben, akkor szükségképpen fel kell fedeznie a Szeretet Forrását, és a Vele való kapcsolatban kell élnie. Élete utolsó tizenöt évében az Egyház legaktívabb életformájában élő tagjaihoz hasonló az élete, s ezzel mintegy igazolja, hogy lelkisége a tevékenységben élők számára is teljesen alkalmazható.

A szentanya életútja valóban különleges módon egyedi. Hivatásának megfelelve - kármelita apácaként – épp’ ő honosít meg az általa alapított kolostorok által egy szigorúan elvonult életformát, mely ugyan nem a világról való elfeledkezésre, hanem éppen a világ gondjainak imában történő mély felvállalására irányul. De aztán később, az Istentől kapott belső vágyainak és elöljáróinak engedelmeskedve, oly sok külső tevékenységet vállal fel, mint az Egyház legaktívabb hivatásban élő tagjai. Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy Szent Teréziát mai leányainak utánozniuk kellene ebben. Inkább azt a következtetést kell ebből levonnunk a magunk számára, hogy a szentanya többek között azért is vállalta ezt a sok változással teli, néha ellentmondásosnak tűnő életetformát, mert a Szentlélek Isten rajta keresztül akarta bebizonyítani, hogy az általa ránk hagyott lelki örökség minden életkörülményben megélhető.

VI. Pál pápa, amikor Szent Teréziát 1970-ben egyházdoktorrá avatja, méltán illeti őt egyszerre két egymással ellentétesnek tűnő jelzővel: páratlan a szemlélődésben és ugyanakkor fáradhatatlan a tevékenységben. Csak a szeretetben legmesszebb jutó lelkek képesek arra, hogy egymással látszólag ennyire ellentétesnek tűnő értékeket legyenek képesek megélni és másoknak is továbbadni. Szent Terézia ez utóbbiak közé tartozik. Életének és tanításának megismerése mind az imádság csendjében szemlélődő szerzetesek számára, mind pedig – II. János Pál pápának a misszióról írott enciklikájának kifejezését idézve – a tevékenységben szemlélődő keresztények részére ajánlatos lehet.

Amikor tehát Szent Teréziát az imádság mesterének szólítjuk, ez nem azt jelenti, hogy küldetése csak a szemlélődő szerzetesek számára korlátozódik. Élete és tanítása az apostoli tevékenységet élők számára is rendkívüli fontossággal bír: ugyanis egyértelműen megérteti azt az igazságot, hogy a hiteles apostolság csak lelki élettel – az Istennel egyre mélyebben megélt kapcsolattal – együtt létezik. A hiteles apostoli szeretetnek a lelki élettel összefüggő jellege akkor válik először megtapasztalhatóvá a lélek számára, amikor az imádság következtében kigyullad benne egy parányi kis szikrája az Isten iránti őszinte szeretetnek (Önéletrajz 15,4). Kezdetben ezt az egyre növekvő kis szeretetet a léleknek gondosan őriznie és táplálnia kell az Istennel való bensőséges kapcsolat ápolásával: nem szolgáltathatja tehát ki magát mások kénye-kedvének vagy a külső körülményeknek. De maga ez az Istentől az imában kapott szeretet a lelki élet fejlődése folytán idővel olyan szellemi szabadságra teszi képessé a lelket, amelynek birtokában már mindenben képes föllelni Istent (Az alapítások könyve 6,15), hogy Őt is adhassa mindig és mindenkinek.

Forrás: a Magyar Sarutlan Kármelita Rendtartomány honlapja - http://www.karmelitarend.hu/szentjeink/avilaiszentterez/egynagymisztikus


A Jézusról nevezett Avilai (Nagy) Szent Teréz

(Rubens festménye)
Íme a recept a tökéletesség felé vezető úton az "Aranylile ösvényén":

„Mert nézetem szerint a belső ima nem egyéb, mint benső barátság Istennel, amennyiben gyakran maradunk négyszemközt ővele, tudván azt, hogy szeret bennünket.”
Avilai Szent Teréz
Aranylile (Pluvialis apricaria) - Avilai Szent Teréz madara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése