2011. október 16., vasárnap

Évközi 29. vasárnap


„Ekkor a farizeusok elmentek és kitervelték, hogy hogyan csalják őt tőrbe szóval. Odaküldték hozzá tanítványaikat a Heródes-pártiakkal és azt mondták neki: ,,Mester! Tudjuk, hogy igaz vagy és az Isten útját igazságban tanítod, nem törődsz senkivel, mert nem nézed az emberek személyét. Mondd meg tehát nekünk, mit gondolsz: Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem?' Jézus azonban felismerte gonoszságukat és így szólt:,,Miért kísértetek engem, ti képmutatók! Mutassátok meg nekem az adópénzt!' Azok odahoztak neki egy dénárt. Ekkor megkérdezte tőlük: ,,Kié ez a kép és a felirat?' Azt felelték neki: ,,A császáré.' Erre azt mondta nekik: ,,Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” Mt 22,15-21

Jézus tanítása egyértelmű a mai vasárnapi evangéliumi szakasz alapján: az akkori Istenben hívő embereknek, így nekünk keresztényeknek is alapvető, hogy, eleget kell tenni mind a világi hatalom törvényeinek, mind az isteni törvényeknek, egyik sem szenvedhet csorbát a másik kárára, meg kell felelnünk mindkét oldalon. A történelem folyamán azonban volt példa arra, hogy valamelyik irányba eltolódott a hangsúly:
-         a középkorban az Egyház megpróbálta az állami vezetés jogkörét, a politikai hatalmat is magához ragadni és az eredmény az inkvizíció és a keresztes hadjáratok igazságtalansága lett.
-         A 20. században egy új - a világban egyre jobban eluralkodó és a mai napig egyes országokban megmaradt - eszme az egyházi életet igyekezett minden erejével megsemmisíteni és hatalmába keríteni, ez által vértanúk sokaságát adta a világnak.
Hogy ezt a tanítást az emberi bűn miatti szélsőségek kivédésére Isten Akarata szerint meg lehessen tartani, fontos szemünk előtt tartani az Apostolok cselekedeteiben álló, Szent Péter apostol és társai szájából elhangzó mondatot is: "Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint az embereknek.” (Apcsel 5, 29 ) Ez azt jelenti, hogy ha egy hívőt arra kényszerítenének, hogy a világban fennálló törvényt úgy tartsa meg, hogy az ellentétben áll Isten törvényeivel, akkor nem annak kell engedelmeskednie. Ezért fontos, hogy olyan állami vezetők legyenek, akik nagy hangsúlyt fektetnek az állami vezetés keresztény értékeken nyugvó szabályozási rendszerére.

Forrás: Így szól az Úr - A Biblia üzenete c. műsor - Bolberitz Pál professzor úr tanítása nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése