2011. december 17., szombat

Lelkiségek (rendek, megújulási mozgalmak, közösségek) bemutatása 5.


A Neokatekumenális Út Közösség

A közösség története 1964-re vezethető vissza, amikor Madrid szegényei között, ezen az "úton" elindult az evangelizálás. Kezdeményezői Kiko Argüello és Carmen Hernández voltak. 1974-ben VI. Pál pápa hangsúlyozta, hogy a katekumenátus nemcsak a keresztség előtt lehet szükséges, hanem utána is, hiszen fontos, hogy az egyházat a keresztség lépcsőin hitre vezetettek alkossák. A neokatekumenátus ügyét II. János Pál pápa is a szívén viselte, itthon pedig Paskai László bíboros ajánlotta "mindenki" figyelmébe.
Magyarországon a neokatekumenális út 1983 óta van jelen (hat egyházmegyében, tizenöt plébánián, harmincegy közösség él). Ma már öt kontinens százöt országában elterjedt pasztorációs formáról beszélhetünk. (Az elmúlt esztendőig - 2001 - 5000 plébánián, 880 egyházmegyében 16 700 közösség működött.)
"Nem az evangélium szégyenlésének idejét éljük, hanem a tetőkről való hirdetését" - mondta a pápa 1993-ban a denveri Ifjúsági Találkozón. Az evangelizálásra ösztönző felhívását később megismételte Rómában. Üzenetére világszerte népmissziók kezdődtek azokon a plébániákon, ahol a neokatekumenális út elindult.
Az ősegyházban a katekumenátus volt a hitéletbe való bevezetés útja. A még nem megkeresztelt felnőttnek ma is ezt az utat kell megjárnia, ha be akar lépni az egyházba. A neokatekumenális út evangelizációs pasztoráció mindazok számára, akiket nem kereszteltek meg, akik eltávolodtak az egyháztól, akik nincsenek kellően evangelizálva, akik mélyíteni akarják a hitüket, akik a katolikus egyházzal nem teljes egységben lévő keresztény felekezetekből jönnek. Ez a neokatekumenátus, mely a II. vatikáni zsinattal párhuzamosan született meg, és melynek nevét a vatikáni Istentiszteleti Kongregáció határozta meg. A neokatekumenális út a megújulás eszköze; egy karizma, hogy a plébániákon, kisközösségeken keresztül megvalósuljon a II. vatikáni zsinat lelkülete. Ezekben a közösségekben megjelenik az egyház, mint a feltámadt Krisztus teste, aki az örök életet adja az embereknek.
A neokatekumenátus feladata, hogy az embereket a hit gazdagságának felfedezésére, vagyis a Jézus Krisztussal való találkozásra vezesse. A katekumenek személyesen fedezik fel az egyház tanítását, a Biblia értelmét, a liturgia éltető erejét. Az úton járva a "résztvevők" fokozatosan felismerik gyöngeségüket, bűneiket, és azt, hogy Isten ezekben a gyöngeségekben mint bűnösöket szereti őket. Ez a tapasztalat segíti a családon belül a megbocsátást, a házastársak kiengesztelődését, a szétzilált házasságok rendeződését. A közösség hitre hívja a hitehagyókat, emellett hivatások születnek a papságra, a szerzetesi életre, és kialakul a missziós küldetéstudat, melyet követve sokan elindulnak a világ különböző területeire, hogy elvigyék az Örömhírt.
A neokatekumenális út a helyi püspök kérésére felnőtteknek szóló katekézissel indul, és csak ott, ahol a helyi egyház plébánosa - a II. vatikáni zsinat gyakorlati megvalósításaként - engedélyezi. A heti kétszeri találkozások alkalmával a keresztség magjának kisarjadása három pilléren nyugszik: az Isten szaván, a liturgián és a közösségen. Ezen keresztül az emberek lépésről lépésre újra felfedezik a keresztség gazdagságát.
A magyarországi neokatekumenális közösségek eddig mindegyik Világifjúsági Találkozóra szerveztek önálló zarándoklatot. Ilyen alkalmakkor liturgiával, imádsággal és katekézissel készítik fel a fiatalokat a Szentatyával való találkozásra. Az idei torontói találkozón, egy jórészt fiatalokból álló, 121 fős zarándokcsoport vett részt.
A neokatekumenális út történetének kiemelkedő jelentőségű napja volt 2002. június 28., amikor a Szentszék jóváhagyta az "út" szabályzatát. A Világiak Pápai Tanácsának székházában átnyújtott dekrétum, egy öt éven át tartó munka megkoronázását jelentette. Az ünnepélyes szertartást James Francis Stafford bíboros vezette. Az egyház a neokatekumenátussal kapcsolatban első ízben ismerte el a keresztség utáni katekumenátust, mint a püspöknek tett szolgálatot. A szabályzattal konkretizálódnak a kezdeményezők elgondolásai, melyek az egyházmegyékben a püspök és a neokatekumenek felelőseinek irányításával valósulnak meg, hitelesítve az egyetemes egyház szolgálatára való elköteleződést. Egészen e statútum jóváhagyásáig hiányzott egy olyan séma, mely felismerte volna a megkereszteltek újraevangelizációjának fontosságát, és mellyel a keresztség utáni katekumenátust javasolni lehetett volna. A Szentszék ezzel a határozattal elismeri és felkínálja a keresztség utáni katekumenális út lehetőségét, mely nemcsak liturgikus szakaszokból van öszszeállítva, hanem katekétikus tartalommal is bővítették.
A neokatekumenális út elismerése a tanítóhivatal rendelkezésének a gyakorlatba való konkrét átültetését jelenti, és hatékonyan szolgálja II. János Pál pápa egyházformáló törekvéseit is.

Walton Gusztáv információinak felhasználásával: Pallós T.

Forrás: Új Ember (2002)


A közösség nemzetközi honlapja:
http://www.camminoneocatecumenale.it/


A Neokatekumenális Út vezetői:
Bruno Lulli, Anna Maria Federici és Andrew Sziklay Kelly
Walton Gusztáv címén:
1027 Budapest, Fő utca 75. III. 2.
Tel.: 1/202-5305
Mobil: 30/369-6364

További cikkek a közösségről:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése