2014. május 10., szombat

Tartsuk nyitva az egyház kapuját mindenki előtt

A Szentatya fogadta a Pápai Missziós Művek közgyűlésének tagjait

Ezen a héten tartja éves közgyűlését Rómában a missziós szervezet, amelyen a világ minden részéről érkezett nemzeti igazgatók, elnökök és főtitkárok értekeznek az elmúlt év jelentéseiről, illetve a következő év terveiről és költségvetéséről. A résztvevőket pénteken fogadta a Vatikánban Ferenc pápa.

Hozzájuk intézett beszédében idézett Evangelii gaudium – kezdetű apostoli buzdításából, amelyben minden hívőt egy új evangelizáló korszak megélésére hívott. A "missio ad gentes" ma is az egyház alapvető dinamizmusának húzó ereje a szent és nagylelkű misszionáriusokkal, akik elviszik a világ peremvidékeire is az evangéliumi jó hírt. Nyitott és hatékony lelkipásztorkodásra, szerkezeti átalakulásra van szükség minden közösségben.

Nagy társadalmi változásokat élünk meg, ezért az egyháznak is meg kell újulnia, mégpedig Krisztus lelkéből forrásozva, amely új utakat, kreatív módszereket, különféle kifejezési formákat ad nekünk az evangelizáláshoz. Nem tarthatnak vissza minket ebben a gyengeségeink, sem bűneink, sem pedig a sok akadály, amely az evangéliumról való tanúságtételünk elé tornyosul. A Jézussal való találkozás hajt minket és adja meg az örömet, hogy hirdessük Őt minden népnek.

Az egyház természetéből fakadóan missziós, küldetéséhez alapvetően hozzátartozik a szeretetszolgálat. A testvériség és a szolidaritás jegyében az evangelizálásnak a legutolsóktól, a szegényektől kell elindulnia, akiknek háta meggörnyed az élet súlya alatt. Ily módon az egyház folytatja Krisztus küldetését, aki azért jött, hogy „életük legyen és bőségben legyen” (vö. Jn 10,10). Az egyház a nyolc boldogság népe, a szegények hajléka, a szenvedők, a kitaszítottak és az üldözöttek menedéke, mindazoké, akik igazságra szomjaznak. 

A Pápai Missziós Művek azon munkálkodjanak, hogy a helyi egyházi közösségekben mindig szeretettel fogadják a szegényeket és hogy nyitva tartsák az egyház kapuit mindenki előtt. Olyan papokra, szerzetesekre és világi hívőkre van szükség, akik Krisztus szeretetétől vezérelve és az Isten Országa iránti szenvedélytől hajtva készek az evangelizálás útjára lépni – mondta még beszédében a Szentatya.

A Pápai Missziós Művek (PMM) a Népek Evangelizációja Kongregációnak a missziókat segítő és támogató központi szervezete, amely négy ágazatán keresztül: Hitterjesztés Műve, Szent Péter Apostol Műve, Szent Gyermekség Műve és Missziós Unió koordinálja és támogatja Krisztus egyházának missziós küldetését.

A négy ágazat elsődleges és alapvető célja azonos: Jézus Krisztus evangéliuma elterjedésének legszorosabb értelemben vett támogatása, előmozdítása. Az evangelizáció, a missziós tanúságtétel lelki és anyagi támogatásban is kifejeződik – olvassuk a PMM honlapján.
A Pápai Missziós Művek 1926. óta van jelen Magyarországon. 2007 óta az Indiából érkezett P. Benvin Sebastian SVD az országos igazgatója.

További információ: http://www.papaimisszio.hu/

Forrás: Vatikáni Rádió 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése