2014. április 5., szombat

Jézus utolsó napja

Könyvajánló

Gerhard Lohfink: Jézus utolsó napja 

Gerhard Lohfink (szül. 1934) germanisztikát és teológiát tanult Münchenben és Frankfurtban. 1960-ban szentelték pappá. Három év lelkipásztori munka után Würzburgban folytatta teológiai tanulmányait. 1971-ben teológiai doktorátust szerzett, 1973-ban habilitált az újszövetségi szakon. Ezt követően az újszövetségi tanszék professzora volt Tübingben. Professzori állását 1986-ban adta fel, hogy a müncheni „Integrierte Gemeinde”-ben élhessen és dolgozhasson tovább. 
A Jézus utolsó napja „sallangoktól” mentesen tárja elénk Jézus szenvedéstörténetének drámai eseményeit. A szerző – ismert bibliakutató – bibliai és korabeli források alapján kísérli meg nyomon követni és felvázolni Jézus utolsó napját, hogy a hit fényében a ma embere is közelebb kerüljön a véres komolyságú nap értelmének megértéséhez. 
A Nem a halálé az utolsó szó három elmélkedés. Az első arra a kérdésre keresi a választ, hogy ma egyáltalán lehetséges-e az emmauszi tanítványok húsvéti tapasztalata, vagy éppen Pascal memoriál élménye. 
A Hol végződött Jézus mennybemenetele? Az elmélkedés szembe állítja a lukácsi elbeszélés képek mögött rejlő, valódi jelentését Jean Paul „A halott Krisztus beszédé”-vel. A mennybemenetel hazaérkezés Istenhez, Jean Paul víziójában ellenben Jézus hiába keresi Istent… Döntenünk kell, s a Húsvét erre a személyes döntésre szólít. 
Egzisztenciális érdeklődésünk a halálra és a halál utánira kérdez: Mi következik a halál után? Gerhard Lohfink harmadik elmélkedése józanul és mértéktartóan fogalmazza meg az emberi létet lényegében érintő választ.

Forrás: Moly

Könyvismertető a Magyar Kurir oldalán itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése