2014. október 28., kedd

Simon és Júdás Tádé apostolok

A tizenkét apostol közül Simonról és Júdás Tádéról tudjuk a legkevesebbet az újszövetségi Szentírásból.


Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok ünnepe lesz október 28-án. Keveset tudunk róluk, de azt biztosan állíthatjuk, hogy vérük ontásáig teljesítették küldetésüket, hirdették Jézust, a feltámadottat. Simont, Márk és Máté evangélisták ,,Kananeus Simon''-ként, Lukács pedig a ,,Zelóta Simon''-ként emlegeti. A zelóta szóból arra következtethetünk, hogy Simon korábban a fanatikusan Róma-ellenes párthoz tartozott. Júdás Tádét Márk és Máté is említi. Lukács két helyen is ,,Judas Jacobi''-t említ, és nem dönthető el, hogy Jakab fiáról, vagy testvéréről van-e szó.

Szent Jánosnál azt olvassuk, hogy ,,Júdás, nem a karióti'', felteszi Jézusnak a kérdést: ,,Uram, hogy van az, hogy nekünk akarod kinyilatkoztatni magadat és nem a világnak?'' (14,22). A válasz látszólag megkerüli a kérdést, de lényegében érinti a tanítványok hivatását és Jézushoz való kapcsolatát: ,,Aki szeret engem, az megtartja tanításomat, és Atyám is szeretni fogja. Hozzá megyünk, és benne fogunk lakni.''

Legendájuk szerint a Zelóta Simon Júdás Tádéval együtt úgy lett vértanú, hogy kettéfűrészelték őket. Ezért Simont fűrésszel szokták ábrázolni, a favágók tekintik a védőszentjüknek. Ünnepüket a Jeromos-féle Martirológium október 28-ra teszi. Rómában a 9. századtól ünneplik őket.

Forrás: Szatmári Egyházmegye


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése