2014. október 24., péntek

Mindenszentek ünnepe, Halottak napja, Halloween?

Az október végi, november elejei napok sokak fejében összemosódnak. 

Vannak, akik ezeket a napokat temetőlátogatással kapcsolják össze, mások ilyenkor útra kelnek, és a „hosszú hétvégét” családi látogatásra, esetleg kikapcsolódásra, kirándulásra, utazásra vagy elmaradt teendőik pótlására használják fel.

Mit gondoljunk a napjainkban egyre szélesebb körben terjedő új szokásról, a Halloweenről?

Lássuk csak a naptárt:

November 1. Mindenszentek ünnepe

Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja.

Mindenszentek napját Keleten már 380-ban megtartották; ezen a napon az összes vértanúra emlékeztek. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápa vezette be, aki 609-ben a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont Szűz Mária és az összes vértanúk tiszteletére szentelte. Ennek emléknapját, május 13-át III. Gergely pápa (731-741) a „Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette. IX. Gergely pápa (827-844) az ünnepet november 1-jére helyezte át.

„A különböző történelmi korok legjellegzetesebb és legkifejezőbb alakjai a szentek. Személyiségük mélyebben és fényesebben viágítja meg a világtörténelem szakaszait, mint a politikusok, írók és hadvezérek alakjai” – mondta XI. Piusz pápa.

November 2. Halottak napja

A Halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) a római katolikus egyházban az összes meghalt hívő emléknapja. Mindazokra emlékezik ilyenkor az egyház, akik a keresztségben hunytak el, és akikről úgy hiszik, hogy a purgatóriumban vannak, minthogy bocsánatos bűnökkel a lelkükön haltak meg. Az élő hívek imája segít a holt lelkeknek, hogy megtisztuljanak, és így megláthassák Istent a mennyben.

Hogy kerül ide a töklámpással jelképezett Halloween?

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a Halloween („All Hallow's Eve = minden szent estéje”). A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódik a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja.

Sok országban felmerült már a kérdés, hogy a keresztények hogyan viszonyuljanak a Halloweenhez.

Angliában 2010-ben a „Fény Éjszakája” elnevezésű új kezdeményezés indult el annak érdekében, „hogy Halloweent visszafoglaljuk Krisztus számára”. A kezdeményezést az angol és walesi katolikus püspöki konferencia is támogatja.

„Halloween ma a legnagyobb fogyasztói ünnep karácsony és húsvét után, itt az idő hát, hogy emlékeztessük a keresztényeket ennek az ünnepnek az eredetére. Ez az ünnepnap fontos a katolikus kultúrában.”

Kieran Conry püspök ezt tanácsolja: Október 31-e estéjén csináljunk valami olyat, amely tanúságot tesz hitünkről, s amely hallható és látható. 

Gyújtsuk gyertyát, vagy más fényt, amely Krisztust szimbolizálja. Ez erőteljes jele lehet annak, hogy megmutassunk az embereknek, hogy mi Krisztusba és nem magunkba vetettük a reményünket. Mindezek kérdéseket fognak provokálni, s ezáltal lehetőségünk nyílik Krisztusra mutatni. Mindenkit bíztatok a részvételre.”

Világszerte több országban gyermekeknek rendeznek ünnepet, mely kapcsán összegyűlnek imádkozni és fényt gyújtanak az ablakukban, ezzel hirdetve a Krisztushoz tartozásukat szomszédaiknak és barátaiknak.

Mindenszentek előestéjének és éjszakájának méltó, keresztény megünnepléséhez az alábbiakat javasoljuk:

- Mindenszentek ünnepe előestéjén vegyünk részt a szentmisén

- Mindenszentek éjszakáján vegyünk részt az éjszakai Szentségimádásban

- Mindenszentek estéjén szervezzünk közös programot a gyermekeknek (pl gyertygyújtás, öltözzenek be szenteknek, vagy közös tűzgyújtás, szentekkel kapcsolatos vetélkedő, gyertya- vagy fáklyakészítés, a világító tökfejre keresztény szimbólum faragása stb.

- Mindenszentek éjszakáján helyezzünk fényt az ablakba, jelezve ezzel a járókelőknek, hogy a mi otthonunk keresztény otthon és a mi világosságunk Krisztus

- Közösségi eseményeken viseljünk fehér ruhadarabot hűségünk szimbolizálásra Krisztus a Mi Világosságunk iránt


Forrás: Pápai Missziós Művek

Kép: Jesus Caritas Est blog, St. Louis Review


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése