2014. augusztus 29., péntek

Így lett vértanú Keresztelő János

A próféta, aki minden rezdülésével Istenét szolgálta

Augusztus 29-én Keresztelő Szent János vértanúságára emlékeznek a katolikusok. Az Ószövetség utolsó és az Újtestamentum első prófétája nemcsak a szavak, hanem a tettek embere volt.


Amikor egy szentről emlékeznek, a halála napját tekintik megdicsőülése ünnepének, hiszen ez a nap jelenti az örök életének kezdetét. Azonban Keresztelő János születése is különleges , hiszen Jézus eljövetelének futáraként emlegetik. Pál az Újtestamentum kilencedik könyvében leírja, hogy Keresztelő Jánost Isten már az anyja méhéből arra szólította, hogy kövesse őt.  János életének minden rezzenésével Jézust szolgálta.

Mindenkit, kivétel nélkül megtérésre hívott

Izaiás próféta az Ószövetségben így ír János prófétai hivatásáról: „Az Úr hívott meg, mielőtt még megszülettem; anyám méhétől fogva emlékezetében él nevem… A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig.” A próféta megszületésénél már tudták, hogy az Úr áldása fogja végigkísérni életét. Jézus maga is így beszélt Jánosról: „az asszonyok szülöttei között nem született nagyobb keresztelő Jánosnál.” A Keresztelő a pusztában élt, hitét és lelkét erősítette, majd Izraelben hirdette az igét és a bűnbánatra szólított fel mindenkit. Jézusra mutatva így beszélt: „Íme az Isten Báránya. Íme aki elveszi a világ bűneit. Őt hallgassátok.” Keresztelő János élethivatása volt az emberek Jézus Krisztushoz vezetése, és ez példa minden keresztény számára.

A hite miatt kellett meghalnia. Mindenkit, kivétel nélkül arra szólított fel, hogy térjen meg. Nem becsülte azokat, akik vélt hitükkel kérkedtek, csak egy utat ismert: az Istenhez vezetőt. A farizeusok és esszénusok a törvény ismerőinek vallották magukat, emiatt nagy hangon hirdették: csak az a helyes út, amelyet őt követnek.  János így szólt hozzájuk: „Viperák fajzata! Ki tanított benneteket arra, hogy fussatok a közelgő harag elől? Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcsét! Ne gondoljátok, hagy arra hivatkozhattok: Ábrahám a mi atyánk! Mondom nektek: ezekből a kövekből is tud az Isten Ábrahámnak fiakat támasztani. A fejsze már a fák gyökerén van: Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt!' (Máté 3,7-10). Jézust így hirdette: „Aki utánam jön, erősebb nálam”, és ezzel egyidőben bűnbánatra szólította fel az embereket.

Bár Heródes király tisztelte és szent embernek tartotta Keresztelő Szent Jánost, mégis elfogatta a prófétát. Az ok: János megfeddte őt, amiért testvére feleségét, Heródiást vette el. Az asszony különböző fondorlatokkal rávette a királyt, hogy fejeztesse le Jánost.

Az üzenet: önvizsgálat és küzdelem a képmutatás ellen

A keresztény élet a próféta életéhez hasonlít. Isten földi országának felemelkedéséhez minden keresztényre szükség van. A hívó szó nem mindig jut el a címzettekhez, nagy erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy Isten szolgálatába álljanak az emberek. A keresztény életet semmiképpen nem szabad feladni, küzdeni kell, nem csak a nevünkben kell őriznünk kereszténységünket. A képmutatás, a hamis szavak nem vezetnek az üdvösséghez.

Keresztelő Szent János mártírságának ünnepén a katolikus egyház arra szólít: szálljunk magunkba, tekintsük Jézus Krisztust életünk értelmének. Nyissuk ki szívünket-lelkünket, fogadjuk be az Urat, ne figyeljünk hamis szavakra. Krisztus mindenkihez szól, nincsenek kivételek. Szent János is ezt a hírt hozta el az emberiségnek.

Forrás: Catholic.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése