2014. július 9., szerda

A san damiano-i kereszt


A fiatal Szent Ferenc ez előtt a kép előtt imádkozott (1205), amikor egy hangot hallott a feszületről: "Ferenc, menj, építsd újjá házamat, amely, ahogy látod, romokban hever." (2Cel 10).


A San Damiano Krisztusa, XII. századi ikon, amelyet valószínűen egy ismeretlen szíriai szerzetes festett. Közép-Itáliában nagy hagyománynak örvendő, fatáblára festett feszületek sorába tartozik. Az eredeti ma a Santa Chiaraban, Assisiben található.

A szinek és az ábrázolásmód, a megfestett személyek és események mély teológiai mondanivalót hordoznak. Több mint bizonyos, hogy a korabeli keresztények számára közérthető volt az egész kompozíció. Az életüket talán jobban áthatotta a Szentírás, a liturgikus imáktól áthatott keresztény művészet, mint a mienket.

Most mi is elindulunk ezen a nyomon és elmélkedve, néhány szerző segítségével megpróbálunk, néhány fontos dolgot kiemelten szemlélni ezen a kereszten, hogy tapasztalatot szerezzünk és „mélyebb ismeretre” jussunk.

A kompozíciót teljes mértékben Szent János evangéliuma ihlette. Ugyanis ez az ikon Krisztusnak, Isten Igéjének alapvető titkáról beszél nekünk Szent János stílusában.

Elmélkedésre hangol. Egyszerre ábrázolja a keresztre feszített-, de feltámadt és megdicsőült Krisztust. Szenvedés és halál dicsőséggé változik. Jézus imája most választ kap: "Atyám… dicsőítsd meg Fiadat" (Jn 17,1). A Jézus karjai alatt látható alakokat Szent János mutatja be nekünk. A Jézus jobb oldalán látható seb is egyike a szeretett tanítvány által tett tanúságoknak.

A negyedik evangélium leírja a világosság és a sötétség harcát (Jn 1,5). E harcnak a végkifejlete sugárzik ki ebből az ikonból. Krisztus győzedelmes teste a legfénylőbben emelkedik ki a sötét háttérből; a fekete szín, lévén a világosság ellentéte, a hitetlenséget és a bűnt jelenti. Ugyanakkor a vörös szín a szeretet jelképe, mindenütt megtalálható az ikonon, kiemelve a fény és a szeretet győzelmét, a sötétség felett.

Engedjük mi is, hogy hassanak ránk a színek, formák, a keresztet ihlető evangéliumi lelkület.

Bőjte Mihály OFM

Forrás: http://www.magnificat.ro/


A san damiano-i kereszt a Sziklatemplomban

A bejegyzés apropója, hogy egy hétig templomunkba érkezett egy ferences kereszt, a „san damiano-i feszület” másolata. A keresztet 2014. március 27.-én indították el egy keresztútra, olyan templomokba, ahol Jézus Krisztus Keresztjéből található egy ereklye. Az alkotás Isten kegyelméből Kárpátalján született Varga Tarzíciusz mester kezei által.

2014. március 27.-én lépte át az ukrán-magyar határt és az első állomása, ahol a megszentelésre is sor került a nyírcsaholyi Görögkatolikus Templomban tartott imaesten, Szent Liturgián, Iváncsó Sándor parókus atya vezetésével.

A kereszt további útja volt:
- második stációként a máriapócsi Görög Katolikus Kegytemplomban, majd
- harmadik stációként a pócspetri Római Katolikus Templomban, a
- negyedik stáció a debreceni Szent Anna Székesegyházban (nagyhéten). Az
- ötödik stáció Bükkszentkereszten a Római Katolikus Templomban,
- hatodik stáció Ózd Római Katolikus Plébánia
- hetedik stáció Miskolc Görög Katolikus Székesegyház,
- nyolcadik stáció Rakamaz Római Katolikus Plébánia,
- kilencedik stáció Monok Római Katolikus Plébánia,
- tizedik stáció Vác Ferences Templom,
- tizenegyedik stáció Márianosztra Kegytemplom - Jézust keresztre szegezik -.
- tizenkettedik stáció Budakalász Római Katolikus Pébánia -
- tizenharmadik stáció Sziklatemplom (2014. július 07-14.)

A „san damiano-i feszület” ikon másolatának készítőjéről egy külön bejegyzés itt: http://philomelablogja.blogspot.hu/2014/07/ikon-gyogyitotta-meg-csaszart-is.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése