2014. május 2., péntek

Május, Mária hónapja

Május hónap arra indít minket, hogy különösen sokat gondoljunk és beszéljünk Máriáról. A keresztény gondolkodásban Szűz Mária minden megújulás és szépség forrása. Május tulajdonképpen az ő hónapja. Ennélfogva húsvét és Május hónap arra hívja meg szívünket, hogy egyedülálló módon nyíljon meg Mária előtt – tanította boldog II. János Pál pápa. Ezt a szentmisét a zarándokló hívekért ajánlom fel, különösen az édesanyákért. Ünnepeljük és köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat, és hálát adunk Istennek az édesanyákért, az anyai hivatásért. Szeretetünk, köszönetünk, hálánk kifejezésére mi más lehetne alkalmasabb, mint az értük való imádság. Imádkozzunk értük, hogy egyre jobban hasonlíthassák Szűzanyánkhoz, Jézus Krisztus Urunk anyjához.
Kedves zarándokló testvérek, kedves fiatalok! Évről évre májusban idejövünk Péliföldszentkeresztre, arra zarándokhelyre, ahol a Szent Kereszt ereklye és ez a Szeplőtlen Szűz Mária tiszteletére épített lourdes-i barlang van. A csodálatos időjárás, és a szépséges természeti környezet emelje lelkünket a mennyország felé, különösen az Eucharisztiában, hogy Istennel, Jézus Krisztussal találkozva szenteljük meg mindennapi életünket. Ilyenkor jobban értjük a 122. zarándok-ének zsoltárt: Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: „Az Úr házába megyünk”.
Ide jövünk, nemcsak azért, hogy élvezzük a szép természetet, hanem, hogy lelki életünket is gazdagítsuk. Május hónap a Szűzanya hónapja, mi mással gazdagíthatnánk magunkat, mint Szűz Mária példájával?
Lépjünk az evangélium világába, ahol Mária úgy jelenik meg, mint a mindenkori keresztények példaképe. Lukács evangéliumában olvashatjuk, hogy azokban a napokban Mária útra kelt, és sietve elment a hegyek közé, Júda városába, hogy meglátogassa Erzsébetet. Azonnal útra kelt, hogy megoszthassa Erzsébettel az örömhírt, amit kapott, hogy a Magasságbeli Fiának anyja lesz. Azt lehet mondani, hogy Mária misszionárius volt, mégpedig az első misszionárius, aki nem tartja meg az örömhírt magának, nem fél a nehéz helyzettől, nem fél a hosszú, veszélyes úttól, hanem sietve hozza azt másoknak, sietve hozza Jézust az embereknek.
Ehhez a látogatáshoz kapcsolódik Mária csodaszép hálaéneke, a Magnificat, amely azóta is a keresztény ember kedves imádsága. Mária, aki az egész életére „megjegyezte mindezeket a dolgokat, és el-elgondolkodott rajta szívében”. Ő az imádkozó példaképünk, aki mindig igent mond Istennek, Istenben bízik, és teljes szívvel lélekkel magasztalja Istent. II. János Pál pápa Az egyház az eucharisztiából él kezdetű enciklikájában Máriát "eucharisztikus asszonynak" nevezi, és azt állítja, hogy Mária elvezethet bennünket ehhez a legszentebb szentséghez, mert mély kapcsolatban áll vele.
Mária ezért azonnal útnak indult, és ott maradt három hónapot, hogy a nehéz napokban Erzsébet segítségére lehessen. Mária példát mutat nekünk segítőkész és szolgáló szeretetével, amelyet mindig gyakorolnia kell a mindenkori keresztény embernek.
Kedves testvérek! Visszatérve a mai evangéliumra, ebben sok tanulság található. A kánai menyegzőn Jézus, tanítványai és Szűz Mária is részt vesznek. Ezzel a részvétellel azt erősítette meg, hogy a család szent Isten szemében. Jézus és Szűz Mária jelenlétével megszentelte a házasságot. A házasság szentség. Az igazi keresztény házasok Jézus és Mária jelenlétében élnek, Jézus borából, az Eucharisztiából merítenek erőt. Hívjuk meg Jézust és anyját a  mi családunkba, a házaséletünkbe, ahol öröm, boldogság de a nehézség is mindig jelen van, hogy családunk mindig az mennyország fényében éljen a sok gond között is.
A másik fontos vonás az, hogy Mária közbenjárása is bele van szőve Isten jótéteményébe, tehát rá is számíthatunk. A mai egy nagyon szép evangéliumi szakasz, amely Szűz Mária közbenjárásáról, figyelmességéről és női gondoskodásáról szól. Hiszen a lakodalomban, ahol mindenki vígan szórakozott, senki nem vette észre, hogy valami baj várna rájuk, csak Mária veszi észre a lakodalmas ház zavarát. Elfogyott a boruk, és emberileg lehetetlen gondoskodni gyors pótlásáról. Mária észreveszi a hiányt, közbenjár értük, megmenti a nehéz helyzetet azzal, hogy fiához fordul segítségért.
Jézus szavai Máriához így hangzottak: „Mit akarsz tőlem, asszony? Még nem jött el az én órám.”Az ’asszony’ megszólítás szokatlan számunkra, mert ez a megszólítás megtisztelő ugyan, de nem használatos szülőkkel szemben. Ez is jelzi, hogy Mária itt már az új teremtés „új asszonya”, az új Éva, az Egyház jelképe, aki közbenjáró hatalmát majd Krisztus keresztjéből meríti. Bár nem jött el az órája, anyja kérésére mégis gyakorolja Isten Fia hatalmát az Atya akaratával egyetértésben. Mária is így értette Jézus szavait, és ezért szólt a szolgáknak, hogy tegyék meg, amit az mondani fog nekik.
Kedves testvérek, a mai világnak sok hiányossága van. Az embereknek nincs boruk, ételük, békéjük, munkahelyük, idejük, erejük. Fogytán a hitük, a reményük, a szeretetük, a kitartásuk, az életcéljuk. Ki szóljon az ő ügyükben Jézusnak? És ki szóljon maguknak az embereknek? Mert mindkettő fontos. Mária szólt Jézusnak, és szólt a szolgáknak is. Mindkét irányban előkészítette a csodát. Mária közbenjár Kánában és most is. Mária ma is figyelmezteti a világot. Sokszor megjelent, Lourdesben, Fatimában és máshol, mindig segít, bátorít minket hogy életünket az evangélium tanítása szerint éljük.
Biztos vagyok benne, hogy mindnyájunknak személyes kapcsolata van Szűz Máriával és Szűz Mária e sajátos segítségének élményével, de számunkra, Don Bosco fiaiként, Szűz Mária egy tanítónő, egy édesanya, nélküle szinte lehetetlen Jézushoz mennünk. Don Bosco buzdít minket, hogy aki bizalommal van Máriához, soha nem csalatkozhat, hiszen Ő erősít és vezet minket az ég felé.
A májusi búcsú, amelyet Szűz Máriára emlékezve ünnepelünk, nem lesz teljes, ha nem követjük a Boldogságos Szűz életszentségét, ha nem tanulunk tőle. Mit tanulhatunk Szűz Máriától? Mit utánozzunk az életéből? Egyszerű a válasz: szívének egyszerűségét Isten és az emberek előtt. Ő szeretetből és a szeretetért létezett. Mint Mária, mi is teljesen a gondviselő Istenbe vetjük bizalmunkat, hogy az élet minden helyzetét békességgel és az ő szeretetébe és hűségébe vetett bizalommal éljük meg. Így Máriával mi is igent mondunk Istennek.
Forduljunk Szűz Máriához, imádkozunk hozzá, Szent Istvánhoz hasonlóan kérjük mi is az ő pártfogását, közbenjárását magunkra, családunkra, nemzetünkre, az egész emberiségre. Bízzuk az ő gondoskodó szeretetére nehézségeinket, szenvedéseinket, hiányosságainkat és terveinket is. Hiszen ő figyel ránk, gondoskodik rólunk és közbenjár értünk Istennél. "Tegyétek, amit mond" – ez az ő üzenete a mai ember számára is. Ha ennek a szellemében élünk és cselekszünk: biztos, hogy célba érünk
Egy hónapja vagyok pap, az életem minden nap tele van boldogsággal és hálaadással. Hálát adok Istennek, mert kiválasztott és nekem adta a szalézi és papi hivatást. Hálát adok Istennek, mert mindig velem van, bár nem vagyok rá méltó. Hálát adok Neki azért, mert családomon és a szalézi renden keresztül vezeti az életemet.
Hálás köszönetet mondok a tartományfőnök atyának és rendtársaimnak, hogy segítettek abban, hogy papságra készülő utam sikeres legyen, különösen a pappá szentelésem, és most itt lehessek és bemutathassam az újmisémet. Köszönöm szalézi rendtársaimnak, hogy itt lehetek és misszionáriusként szolgálhatok. Köszönöm a türelmet, a segítséget, a testvériességet és a családiasságot, amelyet megtapasztalhatok, amikor együtt élünk, dolgozunk és imádkozunk. Továbbra is legyetek mellettem, imádkozzatok értem, és segítsetek, hogy egyre jobb pap legyek!
Kedves Jelenlévő Hívek! Bár nem ismerjük jól egymást, de tudom, hogy sokat imádkoztatok értem. Köszönöm azt a szeretetet, az imádságotokat és a támogatást, amelyet eddig kaptam Tőletek. Családom távol, Vietnamban van, itt viszont, a közelemben egy nagyobb család van. Így nem vagyok egyedül.
Kedves Animátorok, Kedves Gyerekek és Fiatalok! Imádkozzatok értem, hogy Don Boscóhoz hasonlóan mindig hűségesen Nektek szenteljem életemet. Imádkozzatok, hogy szalézi papként mindig Veletek és Értetek munkálkodjak, mint Alapítónk. Ma (is) igent mondtam Istennek szalézi papi- és szerzetesi hivatásomban, holnap Nektek (néhányatoknak) kell majd igent mondanotok Istennek, mert Ő napról-napra hív Titeket. Hallgassátok Őrá, és válaszoljatok igent a hívására.
A pap, bár Isten kiválasztottja, emberek közül való, így ő maga is hordozza az emberi természet fény- és árnyoldalát, erősségét és gyöngeségét, erényeit és gyarlóságát. Kérem, hogy imádkozzatok értem, hogy hűségesen és gyümölcsözően szolgáljak Istennek és az embereknek, hogy egyre jobban hasonlíthassak Jézus Krisztusra, a Jó Pásztorra.
Egy frissen felszentelt papnak, és nekem különösen nagy öröm, hogy itt, a Szeplőtlen Szűz Mária tiszteletére épített lourdes-i barlang előtt bemutathatom újmisémet. Margit mama Don Boscónak mondott szavai mindig visszhangzanak bennem: „Gyermekem, amikor a világra hoztalak, felajánlottalak Isten szent Anyjának, ettől a naptól kezdve megtettem mindent, hogy szíved mélységes tisztelettel teljék el iránta. Mától kezdve légy teljesen a legjobb mennyei Anyáé és ha majd pappá leszel, légy Mária apostola.” Szeretnék, és igyekszem, hogy mindig Szűz Mária apostola legyek.

Összeállította: P. Nguyen Hai Ly Jakab SDB

Elhangzott Péliföldszentkereszten, 2013. május 4-én

Forrás: Szaléziak


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése