2014. január 15., szerda

Remete Szent Pál és a Remeték királynőjének ünnepére

A Pálos Rend Generálisának levele Első Remete Szent Pálnak és a Boldogságos Szűznek, a Remeték Királynőjének ünnepére.

Kedves Testvéreim Remete Szent Pál rendjében, Tisztelt Konfráterek, Jótevők, és a Pálos Rend Barátai Lengyelországban és az egész világon!

A mindnyájatok iránti hála arra indít, hogy Máriához, a mi Urunk Édesanyjához mélységes imádság szavaival forduljak, felétek pedig testvéri üdvözlettel. Máriára szegezett tekintetünk a 2012. év elején megérteti velünk, hogy az imádságnak kell átszőnie egész életünket. És az ima annál intenzívebb lesz, minél nehezebb döntések elé vagyunk állítva életünk során. XVI. Benedek pápa is beszél erről az imádság értékéről szóló kateketikai sorozatban:
Ma, amikor annyi szinten leépül és elveszíti szabadságát az ember, szeretnélek mindnyájatokat megtámogatni e testvéri ima szavaival. „Drága testvérem, Isten mindig szeretett téged, és most is szeret. Ő ajándékozott meg az élet, a hivatás ajándékával. Ő hívott meg a vele való kölcsönös szeretetre.” XVI. Benedek emlékeztet minket: „Mindnyájan Isten gondolatának gyümölcse vagyunk. Mindnyájunkat akart, szeretett. Mind nélkülözhetetlenek vagyunk szemében.”
Ez az Istennel való legdrágább kötelék legyen számodra mindig a legfontosabb! Legyen fontosabb mindennél, ami e világon van, a hagyományos „Solus cum Deo Solo!” értelmében.
Az istenkapcsolatnak, egy olyan életnek, mely állandó imádsággá válik, a mennyei Atyával való benső egyesülésnek lehető legteljesebb megvalósulását várják tőlünk. Elvárás az is, hogy a szeretet parancsát minden felebarátunkkal kapcsolatban éljük meg. Csak ez tesz minket – mint keresztényeket – hitelessé a világban teljesített küldetésünkben. Mint pálos szerzeteseket egyedül ez igazol a sokféle munkában, amit Isten országáért vállalunk.
Mint egykor atyáink, a megszámlálhatatlan sok remete és szerzetes, akik Remete Szent Pál alakját szemük előtt tartották, a Legszentebb Szűz példája nyomán tanuljuk az Isten színe előtti csendességet, az elmélkedést és a figyelmet. Igyekszünk mindent odaadással és kitartással teljesíteni. Ma sokkal inkább, mint annak előtte, legyünk meggyőződve róla, hogy a világ, melynek ügyeiben és problémáiban naponként elmerülünk, az imádságnak ilyen tanúságtételét várja el tőlünk.
Józef Michalik érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, 2011 végén a „Hit helyzetéről Lengyelországban”címmel adott közre könyvet a lengyel olvasók számára. Egy példa nélküli kiadványról van szó. Úgy tűnik, először találkozunk sokkoló értékeléssel a hit lengyelországi állapotával kapcsolatban. Józef Michalik érsek meggyőző módon mutatja fel a lengyel egyház jelenét és jövőjét.
A katolikus társadalmi tanítás hármas felszólításának megfelelően (megfigyelni, értékelni, cselekedni) világosan ki kell mondanunk: igen, egy olyan világberendezkedés van kialakulóban, amely nem számol Isten létével. Egy önmagába forduló világ építése – annak délibábja – folyik. Egy olyan világé, melyben az ember elzárkózik Isten kegyelmétől. A technológia illúziójára épülő önmegváltás világa ez. Egy olyan világ, melyben a háború, a terror, s a fenyegető pusztítás révén az ember embernek farkasa nem pedig testvére. Olyan világ épül, melyben az egyik ember a másikat egyáltalán nem becsüli. Gazdasági kizsigerelés folyik a nemzetek feletti struktúrák által. Nyilvánosan hirdetik a gyakorlati hitetlenséget. Gyűlöletet szítanak az egyház ellen és általában minden ellen, ami keresztény. A média a reménytelenséget és giccset mutatja. Mindebből nyilvánvaló, hogy egy ilyen embertelen világban sokaknak szenvedni kell. De élnünk kell. Felismerve a valóságot, ki kell mondanunk nekünk is XVI. Benedek pápával együtt: a mi Istenünk „a jövendő Istene”. A mi lelkipásztori programunk az Egyház, amely a mi otthonunk.
A „Ragyogjon Isten világossága” című könyvben XVI. Benedek pápa az Istenhez való teljes visszatérést sürgeti. Úgy mutatja be Istent, mint aki az Igazság, aki a jó és a szép, aki minden élet forrása. XVI. Benedek szerint minden ember számára a legfontosabb az Istennel való szeretetkapcsolat felfedezése és kibontakoztatása, hisz egyedül ez az út vezet a legmélyebb és legtartósabb boldogsághoz, amit az ember megtapasztalhat.
A szentatya arra tanít, hogy még az élet legsötétebb pillanataiban is élesszük a reményt, hogy a dolgok végül kellő módon megoldódnak – Isten dicsőségére – és áldássá lesznek mindenki számára. Így mutatja be a kiadó a pápa gondolatait.
„Fordítsuk tekintetünket Máriára” – a pápa kérésének megfelelően, mint ahogy énekeljük is a Remete Szent Pál tiszteletére írt himnuszban is. Teljesen forduljunk felé, odaadással; mint ahogy a gyermek odabújik édesanyjához, úgy menjünk mi is hozzá, Isten Anyjához.
„Amikor válságban van az Egyházzal kapcsolatos gondolkodás, amikor válságban van az erkölcs, s válságba jutott sok nő, olyan menedékre van szükségünk, amely a kereszténység kezdetétől fogva évszázadokon keresztül bizonyította szilárdságát, megdönthetetlenségét. A katolikusok ma kissé megfeledkeztek e menedéknek csodás jelenlétéről – bár most sokkal inkább szükségünk van rá, mint bármikor előtte. A menedéknek neve pedig Mária” – emlékeztet XVI. Benedek.
Éppen ezért II. János Pál pápával és XVI. Benedekkel „nyissuk meg az ablakokat Isten egére.” Kapcsolódjunk be hatékonyabban a világ üdvözítésébe a szentolvasó imádság által. Ez hordozza világunk számára a megmenekülés lehetőségét.
Az Isten iránti és Mária, rendünk Édesanyja és különleges védelmezője iránti hála lelkületével mondjuk el újra 2005 nagypéntekén, a Kolosszeumban elhangzott szavakat: „Szűz Mária, Urunk Édesanyja, te hűséges maradtál, amikor a tanítványok megfutamodtak. Mint ahogy hittél az angyalnak, aki egy valószínűtlen eseményt adott hírül neked – hogy Isten Anyja leszel – ugyanúgy hittél, az Ő legmélyebb megaláztatása órájában.
És éppen a kereszt órájában, a világ legsötétebb éjjelének órájában lettél a hívők Anyja, az egyház Anyja. Kérünk, taníts meg minket hinni, és támogass, hogy a hitünk váljék bátor szolgálattá és a szeretet cselekedetévé, amely képes lesz rá, hogy segítsen és osztozzon a szenvedésben.

2012.

Forrás: Magyar Pálos Rend


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése