2013. augusztus 20., kedd

Konszekrált (megszentelt) életutak 10.

A világi intézményekről

I. Meghatározás

A latin elnevezésük: institutum saeculare. A megszentelt élet intézményei közé tartoznak. Az evangéliumi tanácsok vállalásával élnek a tagok - tesznek hármas fogadalmat a szegénységre, tisztaságra és engedelmességre – az adott intézmény szabályzata szerinti szent kötelékkel (magánfogadalom, eskü, vagy ígéret). A tagok nem különülnek el a világtól, hanem a világban élnek és nem alkotnak feltétlenül együtt lakással alkotott közösségeket. Valamely világi intézmény tagjai kis csoportokban együtt élnek, de valamelyeknél egyedül a világban élve és dolgozva élnek. A monasztikus közösségekkel szemben nem él minden tag együtt, de ők is folytatnak közösségi életet, rendszeresen találkoznak.

II. Kialakulásuk

Hivatalos elismerésük a múlt század közepére tehető. XII. Pius pápa 1947. február 2-án kelt Provida Mater Ecclesia című apostoli konstitúciója fogalmazta meg a formális jóváhagyást és ez azóta is a világi intézmények alapműve. Korábban is léteztek már világi intézményként működő közösségek, de nem volt meg a hivatalos elismerés. A konstitúció után a meglevő közösségek megerősödtek és újak is megalakultak.

III. Szerepük

A világi intézmények tagjainak szerepe a világban, hogy mintegy kovászként élve a világot belülről szenteljék meg és evangelizálják. Az „Egyház bátorító jeleinek” „a Szentlélek különleges ajándékainak” és az „Egyház reményteljes, sokat ígérő tavaszának” is nevezték őket. A II. Vatikáni Zsinat egyik fontos témája volt az Egyház jelenléte a mai világban - ezzel összhangban élnek ezek a közösségek.

IV. A magyarországi világi intézmények

1. Vinculum Caritatis


2. Egyházközségi Nővérek Társasága


3.  Schönstatti Márianővérek (Schönstatt Mozgalom)


4. Úti Boldogasszony Társasága


5. Krisztus Király Szolgálóleányai Közösség


6. Don Bosco Önkéntesei


V. Anyagok, amelyeket érdemes áttekinteni:

1. Filmek



2. Írások

Gondolatok a megszentelt világi életről - http://acrszolgalolanyok.hu/tortenet2.htm


3. Könyv

Istennek szentelt világiak, Korda könyvkiadó, 2000


Forrás: Wikipédia, Katolikus Lexikon, MKPK



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése