2011. december 2., péntek

A szentségek: a gyógyulás forrásai


Krisztus áldoztat (XII. sz Kijev)
Hiszkija betegsége

„Abban az időben Hiszkija halálosan megbetegedett. Ámosz fia, Izajás próféta elment hozzá és így szólt: "Ezt mondja neked az Úr: Rendezd el ügyeidet, mert nemsokára meghalsz, s nem maradsz életben." Erre Hiszkija arccal a fal felé fordulva így könyörgött az Úrhoz: "Emlékezz, Uram, hogy hűségesen és egész szívvel jártam színed előtt, és azt tettem, ami kedves neked." Aztán keserves sírásra fakadt Hiszkija. Ekkor az Úr így szólt Izajáshoz:
"Menj, és mondd meg Hiszkijának: Ezt üzeni az Úr, atyádnak, Dávidnak Istene: „Meghallgattam könyörgésedet, és figyelembe vettem könnyeidet, úgyhogy meggyógyítalak: három nap múlva fölmész az Úr templomába és tizenöt esztendővel megtoldom életedet.
Megmentelek Asszíria királyának kezétől, sőt ezt a várost is megoltalmazom." Majd így rendelkezett Izajás: "Hozzatok ide egy fügés kalácsot, tegyétek rá a daganatra, s meg fog gyógyulni." Hiszkija ekkor megkérdezte: "Mi lesz rá a jel, hogy fölmegyek az Úr templomába?" Izajás így válaszolt: "Ez legyen neked a jel az Úrtól, hogy megtartja adott szavát: „Nos, visszatérítem az árnyékot annyi fokkal, amennyit már lement a nap az Acház-féle lépcsőfokokon, vagyis tíz fokkal." Vissza is tért a nap tíz fokkal azokon a fokokon, amelyeken már lement.” Iz 38,18

Izajás próféta
Ebben a szentírási szakaszban a betegség, mint ellenséges hatalom jelenik meg, amely Istentől is elszakít. Ennek kapcsán úgy érzem, minden olyan személy, aki a betegsége miatt nem tud szentmisén részt venni, és a gyógyulás szentségei, a bűnbocsánat szentsége és a betegek szentsége (amely első sorban indokolt betegség esetén nem csak a Viatikum részeként érdemes megkapni, mert a betegek a gyógyulás útjára is léphetnek gyakran általa) sem elérhetőek a számára, mind hasonló módon elszakíttatnak a kegyelmi forrásoktól, végső soron magától Istentől. Ilyen módon az üdvösségük is komoly veszélybe kerülhet. Ezért olyan fontos, hogy lelkipásztoraink lehetőségeikhez mérten és szívesen vigyék el a betegekhez a szentségeket, továbbá a betegek lelki gondozásában is legyen minél több szakképzett laikus segítő pl. pszichológus, mentálhigiéniai szakember. Fontosabb azonban, hogy a szentségek eljuthassanak a rászorulókhoz: leginkább a felszentelt (szerzetes)papok legyenek erre nyitottak, - mivel csak ők kaptak papi hatalmat a gyógyulás szentségeinek kiszolgáltatásához - illetve püspöki áldoztatási engedéllyel rendelkező szolgálattevők is bekapcsolódhassanak a betegek gondozásába egy plébánián vagy a kórházakban. Minél több „Izajás prófétára” van szükség, akik a „fügés kalács” által a gyógyulás közvetítői, Isten eszközei a világban. 

Fügefa (Ficus carica)

4 megjegyzés:

  1. A főcímre: ámen, így van. Nem olyan régen elég beteg voltam és mindig azért mentem el áldozni, hogy majd attól meggyógyulok, mert gyógyszert nem adott az orvos. És tényleg úgy volt. Minden áldozás után jobban voltam és meg is maradt ez a jobban lét egy fél napig, utána azért mindig egy kicsit visszajött a betegség, aztán megint mentem áldozni. Szóval a szentség szépen küzdött bennem a gyógyulásért. Semmit más nem kellett tennem mint kitátanom a számat és magamhoz venni.

    VálaszTörlés
  2. A gyógyulás szentségei (a szentgyónás és a betegek szentsége), és az Oltáriszentség gyógyító erejét személyesen magam is megtapasztaltam.Mindez nem azt jelenti, hogy katolikus keresztényként nem szükséges orvoshoz fordulni. Fontos mindent megtenni a gyógyulásért orvosi szempontból, de néha ez kevés, sőt kifejezetten káros is lehet ha pl. nincs vagy nem jó egy diagnózis. Az emberi eszközöket kiegészítheti - néha helyettesítheti - Jézus gyógyító ereje, amely hitünk mértékében fejti ki hatását.Komoly megkülönböztetés és szakértelem kell a helyes út megtalálásához mind egyéni, de papi, lelki gondozói és (keresztény) orvosi szempontból egyaránt.

    VálaszTörlés
  3. Igen. Itt valamennyire egy olyan esetet fogalmaztam meg, amikor az orvostudomány megállt és az ember magára maradt, pontosabban Istenre hagyatva.

    VálaszTörlés
  4. Ebben az esetben az a jó, hogy nem voltál teljesen magadra hagyatva, mert el tudtál menni szentmisére. A bejegyzés főleg azok miatt született, akik annyira rossz állapotban vannak átmenetileg vagy életük fennmaradó részében, hogy a szentség kiszolgáltatók jóindulatától és elérhetőségétől függ a testi és/vagy lelki gyógyulásuk.

    VálaszTörlés