2011. november 1., kedd

A pápa a liturgikus békéért



Könyvajánló

Christophe Geffroy: XVI. Benedek és "a liturgikus béke"

Vajon a Summorum Pontificum kezdetű apostoli levél, amelyet 2007. július 7-én adott ki XVI. Benedek pápa, fordulatot jelent-e az 1969-es liturgikus reform mozgalmas történetében? Végét jelenti-e egy olyan korszaknak, amelyre rányomta bélyegét, hogy feszültségek, sőt konfliktusok okozta helyzet alakult ki magában az Egyházban? Miért adta ki XVI. Benedek a Summorum Pontificumot? Maga adja meg a kérdésre a választ a püspökökhöz intézett kísérő levelében.
A motu proprio kiadásának "pozitív okaként" "az Egyházon belüli kiengesztelődést" jelöli meg. A cél az, hogy a liturgia ne legyen többé konfliktusok oka, hogy egyazon Egyház tagjaiként, tanuljuk meg egymást megismerni és tisztelni, egyszóval: szeretni.
A mi tájainkon, ahol végigpusztított a materializmus, az individualizmus és a relativizmus, amelyek még az indentitás tudatot és az emlékezetet is eltörlik a népekben, a pápa ki akarja engesztelni a modern embert kulturális és vallási gyökereivel.


Christophe Geffroy (1959-) francia író, újságíró, a La Nef katolikus havilap alapítója. Reméljük, hogy kiegyensúlyozott hangvételű, fontos dokumentumok sorát felvonultató könyve a liturgia iránt érdeklődőket termékeny párbeszédre segíti.

Forrás: Kármelita Nővérek -  http://karmelita.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése