2011. november 18., péntek

A kereszt szeretetéről


Alacoque Szent Margit-Mária
Alacoque Szent Margit Mária Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepe táján a következőket írta a fiatal újoncnőknek, amikor felháborodásuknak adtak hangot, amint elöljárójukat ok nélküli támadások érték:

„Nem tudom elmondani a fájdalmat, amit érzek…Ahelyett, hogy szerelemmel átölelnénk a keresztet, csak azt keressük, hogyan rázzuk le, és hogyan szabadulhatnánk meg tőle. És mivel nem tudjuk elérni célunkat, ezer bűnt követünk el, amelyek fájdalommal és keserűséggel töltik el az isteni Szívet. Mi másból származik mindez, ha nem a túlságos önszeretetünkből, amely nagyra növeli bennünk a félelmet, hogy elveszítjük a tekintélyt és nagyrabecsülést, amit minden áron meg akarunk szerezni magunknak a teremtményektől?! Emiatt igyekszünk magunkat igazolni, mert azt hisszük, hogy mi mindig ártatlanok vagyunk és mások a vétkesek, azt gondoljuk, hogy nekünk van igazunk és mások tévednek.”

Vezekléseket szab ki rájuk, amelyeket végre kell hajtaniuk és ünnepélyesen felszólítja őket:

„Uram, Jézus Krisztus Szent Szíve nevében a nagyobb elmélyedést kérem, nem pedig az önszeretet mentegetőzéseit. Tartsuk meg pontosan a hallgatás parancsát. Legyünk szeretetreméltóak és alázatosak gondolatainkban és szavainkban: és én hiszem, hogy ha hűségesen megtartják mindezt, Jézus imádandó Szíve bőkezűbben árasztja önökre kegyelmeit, mint valaha is és elhalmozza mindnyájukat szeretetének gyöngédségével.”

Jézus Szíve hamarosan megmutatta, hogy ő maga győzi le az ellenállókat.

Forrás: Jean Ladame - Jézus Szíve apostola (Szent István Társulat)


 Alacoque Szent Margit életéről szóló rövid összefoglaló, amelyhez beállítható a magyar képaláírás is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése