2011. november 17., csütörtök

Házasság és család 5.


Vegyük észre a család értékét, és elkötelezett szeretettel szolgáljuk

A család a legkiszolgáltatottabb valósága életünknek. Ugyanakkor nélkülözhetetlen értékek forrása. Benne sajátítjuk el az egymást segítő emberi szeretet, a szolidaritás, a kultúra és gyakran a hit és az emberség legfőbb értékeit - mondta Erdő Péter bíboros azon a szentmisén, amely lezárta a a november 20-én kezdődött családkongresszust és családfesztivált. A Gödöllőn megrendezett háromnapos programsorozat az egyik kiemelt rendezvénye volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett család évének.

Nehéz dolog ma, „a pénzügyi számoktól rettegő világunkban” családot vállalni – fogalmazott Erdő Péter.  Ebben a világban ritkán fogalmazódik meg az ember igazi érdeke: az élet, az egészség, a biztonság, amely mindennek a feltétele – és maga az örök üdvösség, amely mindennek a célja.

Az emberi gyengeségeken túl az a tény nehezíti a család vállalását, hogy a „körülmények borzalmas nyomása alatt élünk” Ez kényszerít rá sokakat, hogy a tanult szakmájukat, hivatásukat elhagyva másból próbáljanak meg megélni, mert arra, amit esetleg szívesen és szakértelemmel végeztek, most éppen nincs kereslet. Ez pedig a bizonytalanság és a munkanélküliség problémáját veti föl, azt a gondot, ami a családalapítást és a családok együtt maradását a leginkább akadályozza.

A család a legkiszolgáltatottabb valósága életünknek. Ugyanakkor nélkülözhetetlen értékek forrása. Benne sajátítjuk el az egymást segítő emberi szeretet, a szolidaritás, a kultúra és gyakran a hit és az emberség legfőbb értékeit. A hívő ember a teremtő és megváltó Istentől várja az igazi segítséget a családok számára is. Emberi igyekezetünk önmagában aligha lesz elegendő.

Erdő Péter kiemelte a kérő imádság szerepét. Az állhatatos kérés nem marad eredménytelenül. Az Úr  igazságot szolgáltat: láthatatlan módon dolgozik a szívünkben. A hívő ember maga körül igazságot sugároz. Krisztus az embereken keresztül kezdi a történelemben a szépnek, az igaznak, a jónak a munkálását.

Vegyük észre családok értékét, elkötelezett szeretettel szolgáljuk is ennek az értéknek az erősödését, és az igazságosság terjedését körülöttünk a világban – zárta beszédét Erdő Péter, Szent István, Szent Imre, Boldog Gizella, az első szent magyar család, közbenjárását kérve.

A XVIII. családkongresszust és a családfesztivált a Magyar Katolikus Családegyesület november 10-12. között rendezte Máriabesnyőn és Gödöllőn.

Erdő Péter bíboros úr beszéde teljes terjedelmében itt olvasható.

Egy rövid összefoglaló film a programról itt tekinthető meg „A család, Isten jele a világban” címmel.
Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése