2011. november 22., kedd

Az egyházi zene védőszentje


Orlai Petrich Soma: Szent Cecília
Szent Cecília (más néven: Cicelle, Célia) római ókeresztény szűz és vértanú, aki a középkor végén lépett a Tizennégy Segítő Szent csoportjába, s egy ártatlan fordítási hiba következtében — mely szerint az esküvőjén ő maga játszott az orgonán –, más értelmezés szerint “szíve a lakodalmi muzsika közepette is csak az Úrnak énekelt, lett a szent zene védőszentje. 545 óta november 22-én ünnepeljük.
A Ceciliusok nemesi családjában született szép, törékeny, erényes lány szüzességi fogadalmat tett, fiatalon eljegyezte magát az Úrral, a családja nyomására mégis hozzá kellett mennie a pogány Valerianushoz. Nászéjszakájukon elmondta férjének, hogy az ő szeretője egy szent angyal. Valerianus ezt csak akkor hitte el, mikor megkeresztelkedvén ő is meglátta az angyalt, aki liliomból és rózsából (a szüzesség és vértanúság jelei) font koszorúval koronázta meg őket. Cecília ezután Valerianus kérésére öccsét, a gőgös Tiburtiust, és másokat is megtérített. A fiatal lányt perbe fogták és kivégezték. A legenda szerint három napig tartó sikertelen próbálkozás (gőzben való megfojtás, forró olajban főzés) után le akarták fejezni Cecíliát. A hóhér háromszor sújtott le nyakára, de azt is túlélte, három napig élt még, végül barátai karjai közt halt meg. Halála előtt mindenét szétosztotta a szegények között, házából templomot alapított, I. Orbán pápa megerősítette a szentségekkel halála előtt, s még utolsó perceiben is térített.  Először a Calistus katakombába temették, majd a 4. században templomot építettek a tiszteletére a Cecilius-ház helyén, testét 1599-ben épen találtak meg olyan helyzetben, mintha csak éppen akkor hunyta volna le a szemét. Kéztartása: bal kezén egy, jobb kezén három ujját kitárva, a Három személyű Egy Istenről üzen a világnak.

Forrás: Bródy Sándor Könyvtár, Eger


DUM AURORA - Gregorián antifóna Szent Cecília tiszteletére 1142-ből. 
Studio di Giovanni Vianini, Milánó, Olaszország.

1 megjegyzés:

  1. Épp most jöttem vissza a szentmiséről a Mária Rádióból és nem is tudtam, hogy ma kinek az ünnepe van, csak ott hallottam meg. Rögtön az jutott eszembe, hogy elég fura együttállásai vannak éppen a dolgoknak, szóval ez nem véletlen, hogy életembe egyszer pont akkor mentem Mária Rádióba szentmisére, mikor Szt. Cecilia ünnepe van és még mindig szervezője vagyok egy énekkarnak. És a misét az a pap celebrálta, aki az énekkar szervezését kezdeményezte. Hát remélem Szt. Cecilia közbenjár Istennél, ha már elhívott egy ilyen különleges misére.

    VálaszTörlés