2011. október 29., szombat

Házasság és család 1.


Régóta tervezem, hogy írok a témában néhány szót, mert nem hagy nyugodni, hogy ellentétes véleményeket hallok a családos barátaimtól. Még lelki vezetésben jártas laikus és klerikus személyek esetén is eltérőek a vélemények arról, hogy mi a hiteles tanítás Katolikus Egyház részéről a keresztény házasságban a családtervezésről. Illetve ha tudvalevő, hogy mi, attól még bizonyos esetekben lehet engedményeket tenni. Íme, egy domonkos szerzetes reflexiója a kiskapukról…




6 megjegyzés:

  1. A vitákat megelőzendő szeretnék annyit megjegyezni, hogy a domonkos testvér szerintem egyértelműen fogalmazott azzal kapcsolatban, mi lenne az üdvözítő út. A másik blogon írtam hasonló témában egy bejegyzést a "szív körülmetéltsége" címmel.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem Isten egyik legcsodálatosabb törvénye a tiszta készület, minden nehézségével együtt. (Egy 1 éve tartó kapcsolat tapasztalataival mondom ezt.)

    VálaszTörlés
  3. A tisztaságra való törekvés valóban az életre vezető út. A Tiszta Szívek Mozgalmáról lehet, hogy hallottatok is már.

    VálaszTörlés
  4. Nekem egy ismerősöm volt ilyesmiben benne két évig, de neki nem végződött házassággal pedig nagyon jól kijöttek a fiúval még paphoz is jártak rendszeresen közösen, aki lelki vezette őket. Mondta is, hogy mi volt a gond végül, csak már nem emlékszem rá, de azt hiszem valami sekélyesség féle.

    VálaszTörlés
  5. Emiatt fontos a tisztaság a házasságig megőrizve, hogy a tényleges jövendőbelinek tartsuk meg azt a kincset, amelyet az Úr rendelt a házasságban, hogy egymásnak ajándékozzák a házasfelek.A másik, hogy előfordulhat olyan is, hogy együtt járás alatt kiderül, hogy egyiküknek meghívása van a megszentelt életre. Vagy mindkettőjüknek:-)

    VálaszTörlés
  6. Ahogy az eredményeket nézem a szavazásról, vannak többen, akiknek még megkülönböztetés alatt áll a hivatásuk, illetve akik közelebbinek érzik magukat a házassághoz. Ez nem jelenti azt, hogy nekik tényleg az van, mert ez csak az Úr Akaratán múlik. Úgy értem, hogy csak attól, mert valaki inkább férjhez szeretne menni, akkor az jelzés lenne.A megszentelt életűek ugyanúgy vágynak a házasságra, csak ők felajánlják áldozatukat Istennek.A meghívás meghallásához sok idő kell,jó, hogy ha a végleges elköteleződésig tart a nyitottság mindkét irányba a házasságra készülve.

    VálaszTörlés