2011. szeptember 29., csütörtök

Tükör által homályosan


Tanúságtételem során néhány lelkiismeret-vizsgálati kérdést is felteszek a kedves olvasónak, hogy együtt gondolkodjunk mindannyiunk közös hivatásáról, Jézus követéséről.
A minap, amikor a Hittudományi Főiskolán jártam, hogy beiratkozzak, ezt a feliratot olvastam, a kispapok régi ebédlője fölött, kőbe vésve: Manducate quæ adponuntur vobis (LUCÆ C ·I0· VIII) Egyétek, amit elétek tesznek. (Lk 10,8) Ezzel biztatta Jézus a tanítványokat, amikor küldetést adott nekik. Bizodalmam az Úr szolgálatán alapszik. Isten, aki teremtett, és aki kőbe véste a szövetséget, most újjáteremt engem és feljogosít a szolgálatára.
A teológia számomra egy kapu, amelyen keresztül bejárat nyílik arra az egyetlen igaz útra, amelyen kisgyermekként elindultam és felnőtté válásom után az Isten szeretete a Szentlélek által a szívemben lángot gyújtott. (Róm 5, 5) Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket: Megosztjuk érzéseinket a Mindenhatóval és Urunk Jézus Krisztussal?
A teológia számomra egy kapu, amelyen keresztül bejárat nyílik oda, ahol az egyre mélyülő hitemből és tudásomból mások hitét is megerősíthetem. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor, pedig színről színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor, pedig úgy ismerek majd, amint én is megismertettem. (1Kor 13, 11-12) Ahogy egyre inkább gyarapodik a keresztény bölcsességünk, megtanuljuk, hogyan haladjunk a nagyobb bölcsesség felé.
A szeretet tökéletesíteni fogja a töredékes tudásomat, amit megszerezhetek a Hittudományi Főiskolán. A korinthusiak tudásra törekedtek, de Pál elmondja nekik, hogy ez csak éretlenségüket bizonyítja. Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket: Meghallgatjuk a másikat, mielőtt beszélnénk?
A tökéletesség kirekeszti a tökéletlent, amikor beteljesedik. A színről színre való tudás is csak egy árnyék, de a legragyogóbb a szeretet. Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket: Nyitottak vagyunk egymásra?
A három isteni erény közül a legnagyobb a szeretet. Sokszor előfordul, hogy megvetjük azokat, akik szeretetlenül cselekszenek, de amikor érettebbé válunk, meglátjuk, hogy csak a szeretet az, ami megmarad. A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt. (1Kor 13, 4-5) Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket: Megadjuk egymásnak a felebaráti, emberbaráti, és családi szeretetet?
Ezzel a tanúságtételemmel akarok mindenkit megerősíteni, hogy legyünk készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amelyikben nem is gondoljuk! (Mt 24, 44) 

Erdősi Miklós - a pécsi Szent Erzsébet Plébánia honlapján megjelent - tanúságtétele

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése