2011. szeptember 15., csütörtök

A sejttől a szervezetig


A sejtek különböző működésűek típusuk szerint, belőlük épülhetnek fel a szövetek, azokból az egyes szervek, majd a szervrendszerek és így végül az egész szervezet. Amelyik sejt idegsejtnek lett teremtve, az nem lehet szívet felépítő és a többi is, mind sajátos feladattal rendelkezik felépítése szerint. 

Az idegszövet felépítő sejtjei az idegsejtek (neuronok)
Nekünk, keresztényeknek, azon belül katolikus közösségekben élő lelkeknek mit is jelent ez? Nézzünk meg tüzetesebben két igét és az ahhoz tartozó szentírási magyarázatokat:

„Erkölcsi kötelességek – Intés az egyetértésre
Kérlek benneteket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok, teljes alázatban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek rá, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet. Egy a Test és egy a Lélek, mint ahogy hivatástok is egy reményre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki mindennek fölötte áll, mindent áthat és mindenben benne van. Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben. Ezért mondja az Írás: Fölment a magasba, magával vitte a foglyokat, s osztott az embereknek ajándékokat. Az pedig, hogy fölment, mi mást jelent, mint hogy előbb le is szállt a lenti földi tájakra? Aki leszállt, az emelkedett minden ég fölé, hogy betöltse a mindenséget. Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk az Isten Fia hitének és megismerésének egységére, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljessége életkorának mértékére. Akkor majd nem leszünk éretlenek, akiket a megtévesztő emberi tanítás és a tévedésbe ejtő álnokság minden szele magával sodor. Inkább igazságban kell élnünk és szeretetben, hogy egyre inkább összeforrjunk a Fővel: Krisztussal. Ő az, aki az egész testet egybefogja és összetartja a különféle ízületek segítségével, hogy a tagok betöltsék az erejükhöz szabott feladatkört. Így növekszik a test, és építi fel saját magát a szeretetben.” Ef 4, 1-16

A test itt Krisztus misztikus testét jelenti, a Lélek pedig a Szentlelket, aki élteti a testet. Az Egyház egysége tehát kegyelmi alapon nyugszik. Erre kell épülnie a szeretet egységének. A Fiú a megtestesülésben szállt le a földre, és feltámadása után emberi természetével együtt ment a mennybe. Onnan küldte el a Szentlelket és osztogatja kegyelmeit. Az apostolok, próféták, evangélisták itt a karizmatikus adományok hordozóit jelentik. A keresztény embernek el kell jutnia a hitbeli nagykorúságra, tudnia kell, hogy kinek és miért hisz. Krisztus, mint fő, a kegyelem kiárasztásával állandóan munkálja az Egyház hitét, egységét és erkölcsi életét.

Az Anyaszentegyház ikonja
„Az Egyház Krisztus teste
 A test ugyan egy, de sok tagja van, a testnek ez a sok tagja azonban mégis egy test. Így Krisztus is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok. Mindannyiunkat egy Lélek itatott át. Mert a test nem egyetlen tagból áll, hanem sokból. Ha a láb azt mondaná is: "Nem vagyok kéz, tehát nem tartozom a testhez", azért a testhez tartozik. Ha pedig a fül azt mondaná: "Nem vagyok szem, tehát nem tartozom a testhez", azért a testhez tartozik. Ha a test csupa szem volna, hol maradna a hallás? Ha meg csupa hallás, hol volna a szaglás? Isten határozta meg minden egyes tag feladatát a testben, tetszése szerint. Ha valamennyi egy tag volna, hol volna a test? Így azonban sok a tag, de a test csak egy. A szem nem mondhatja a kéznek: "Nincs rád szükségem" vagy a fej a lábnak: "Nincs rád szükségem." Ellenkezőleg, a gyöngébbnek látszó tagok sokkal szükségesebbek. Sőt a test alacsonyabb rendű tagjait nagyobb gonddal vesszük körül, és a tisztességtelen tagok nagyobb tisztességben részesülnek, a tisztességes tagoknak ugyanis nincs erre szükségük. De Isten alkotta így a testet, és azért részesítette az alacsonyabb rendű tagot nagyobb tisztességben, hogy a testben ne támadjon meghasonlás, hanem a tagok törődjenek egymással. Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele, s ha tiszteletben van része az egyik tagnak, mindegyik örül vele. Ti Krisztusnak teste vagytok, s egyenként tagjai. Ám az Egyházban Isten némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat tanítóvá tett. Adott csodatevő hatalmat, gyógyítóerőt, segítőkészséget, kormányzóképességet, különféle nyelvadományt. Vajon mind apostolok? Mind próféták? Mind tanítók? Valamennyien rendelkeznek csodatevő hatalommal és gyógyítóerővel? Mindnyájan értelmezik a beszédeket? Törekedjetek azonban az értékesebb adományokra! Ezért mindennél magasztosabb utat mutatok nektek.”1 Kor 12,12-30

Az Egyház a misztikus Krisztus, a főnek és a tagoknak a közössége. A hívő a keresztségben válik a misztikus test tagjává, a beoltást a Szentlélek végzi. Az új hivatás véget vet a természetes különbségnek. A misztikus test csak akkor életképes, ha különböző tagjai vannak, és a tagok kölcsönösen együttműködnek. Ezért találhatók az Egyházban különböző kegyelmi adományok és feladatok. A kegyelmi egybetartozásnak a hívek életében is meg kell mutatkoznia. Legyenek egyek az örömben, bánatban, viseljék egymás terhét, segítsenek egymáson.

Amit kiemeltem, azt a miatt tettem, mert azt látom, tapasztalom régóta, hogy sok helyen felesleges ellentétek alakulnak ki a közösségben, a tagok, vagy a felelős vezető és a közösség tagja viszonylatában, mivel ezeket az igéket nem élik meg, nem veszik figyelembe. Egyes tagokra emiatt felesleges, teherbíró képességükhöz mérten nagyobb testi, de lelki terhek is hárulhatnak, amelyek akár még az életüket is veszélybe sodorhatják, ha magukra maradnak lélekben a problémájukkal és/vagy fizikailag elszigeteltségükben. Isten akaratából mindenkinek megvan a saját terhe, keresztje, de mások hibájából egyeseknek nagyobb terheket is kell cipelnie a kelleténél. Mindezt azonban az Úr jóra is fel tudja használni, ha az érintett lélek nyitott a kegyelemre, így még a vértanúság útja is megadathat számukra (ebben vannak fokozatok pl. egy áldozatos szülő, vagy szerzetes „fehér vértanú” is lehet, ha egész életében megteszi hivatásából fakadó kötelezettségeit). Az Istent szeretőknek ugyanis minden a javára válik, ezt írja a Szentírás… Hát igen, minden nézőpont kérdése… Természetesen egy közösség is csak bizonyos szintig vállalhat be gyengébb tagokat. Ami viszont bevállalható részükről egymás terheinek megosztásában, hordozásában, az alól nem mentesülhetnek, ha Isten törvényei szerint akarnak élni a tagjai. A tagok, kiváltképp a felelősök üdvösségéről ne is beszéljünk ebben a kérdésben. 

A Szentlélek kegyelme és ereje adjon mindenkinek hivatása betöltéséhez, kapott karizmáinak használatához kellő bölcsességet és erőt és adjon tanácsot, segítsen a megkülönböztetésben, hogy kitől mit várjunk és mit ne. Így valósuljon meg az Ősegyházban már mintaként szolgáló egység minden közösségben a szeretet által Krisztus Titokzatos Testében. Amen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése