2011. szeptember 3., szombat

Az igazi Mária-tisztelet


Bensőséges

Vagyis a lélekben és a szívben fészkel. A Mária iránti tiszteletünk és szeretetünk a személyének nagyságáról nyert magas fogalmainkból és az Iránta érzett mély szeretetünkből táplálkozik.

Gyengéd

Vagyis tele van bizalommal, hasonlóan a kis gyermek bizalmához édesanyja iránt. Vagyis minden testi és lelki szükségünkben nagy egyszerűséggel, bizalommal és gyengédséggel fordulunk a Szűz­anyához. Minden időben, minden helyen és minden ügyben Édesanyánkat hívjuk segítségül kéte­lyeinkben, hogy megvilágítson; eltévelyedéseinkben, hogy újból a jó útra vezessen; a kísérté­sekben, hogy megmeneküljünk; a gyengeségben, hogy erőt adjon; a bukásainkban, hogy ismét felkeljünk; a csüggedésben, hogy bátorítson; félelmeimben és aggályaimban, hogy azoktól meg­szabaduljak; a szomorúságban, hogy megvigasztaljon; az élet keresztjeiben, a munkában és a viszontagságok között, hogy ki tudjak tartani...

Szent

Szűz Mária tisztelete arra ösztönöz bennünket, hogy kerüljük a bűnt és őt utánozzuk az erényekben. Mária 10 fő erénye:

– mély alázat
– élő hit
– tökéletes engedelmesség
– állandó ima
– minden irányú önmegtagadás
– szeplőtelen tisztaság
– égő szeretet
– hősies türelem
– angyali szelídség

– isteni bölcsesség

Állhatatos

Vagyis megerősít bennünket a jóban, és azt eredményezi, hogy vallásgyakorlatainkat nem egykönnyen hagyjuk el. Bátorságot ad, hogy ellenszegüljünk a világ elveinek és divatjának, a test rendetlen igényeinek és szenvedélyeinek és az ördög kísértéseinek. Ezért Mária igazi gyermeke nem változékony, nem bosszús, nem aggályos, nem félénk. Igaz, lehet, hogy ő is eleshet, de ha elesett, újból felkel kezét Anyjának nyújtva. Nem jön ki a sodrából akkor sem, ha a vallás­gyakorlataiban nem tapasztal érezhető vigaszt, mert nem a kedély változó érzelmeiből, hanem a Jézusban és Máriában való hitéből él.

Önzetlen

Vagyis arra indít, hogy Istent keressük Máriában. Vagyis ennek a fenséges királynőnek nem nye­reségvágyból vagy érdekből, nem anyagi vagy lelki haszonért szolgálunk, hanem mert szeretet­reméltó, mert megérdemli, hogy neki és benne egyedül Istennek szolgáljunk. Milyen ritka az ilyen lélek, aki egyetlen szolgálatában sem keresi önmagát, hanem egyformán szereti őt a kánai menyegzőn és a Kálvárián!

Felajánló ima

Jézus és Mária Szent Szíve
Istenem, én, mint hűtlen, bűnös gyermeked, Előtted és a mennyei udvar színe előtt megújítom, megerősítem és a Te kezedbe teszem keresztségi fogadalmamat Szűz Mária, a világ győzelmes királynője által. Ellene mondok az ördögnek, minden csábításának, pompájának, bármikor és bármilyen ravasz módon közeledne is. Fölajánlom és átadom magamat Szűz Mária szeplőtelen szíve által Jézus szentséges szívének. Azért, hogy ezt Isten kegyelméből képes legyek megvalósítani, a Boldogságos Szűz Máriát anyámmá és királynőmmé választom és így kívánok neki engedelmeskedni. Jézusom, Szűzanyám, mindent átadok Nektek, hogy Ti rendelkezzetek velem. Égi Édesanyám és Királynőm, Te ajánld föl imáimat, áldozataimat a Szentháromságnak. Testemet, lelkemet, minden külső és belső javamat, a múlt, a jelen és a jövőbeli jó cselekedeteim minden értékét Neked adom. Szűzanyám, gyöngeségem tudatában kérlek Téged, kegyelmeid által segíts, hogy mindent szeretettel tudjak végezni; hogy szeretettel tudjam elvállalni és hordozni mindennapi keresztjeimet. Mindent Isten szent akarata szerint kívánok tenni, ami egyben a Szeplőtlen Szív óhaja is. Mindezek megvalósításához kérem a jó Isten kegyelmét, a Szűzanya és minden szentek (a magyar szentek) közbenjárását és segítségül hívom a szent angyalokat. Amen

Monforti Grignon Szent Lajos: A tökéletes Mária-tisztelet c. műve alapján

Schlierbach, ciszterci
apátság, Felső-Ausztria

Fatimai engesztelő szobor, 
pálos kolostor - Sziklatemplom, Budapest
(Fotók: Philoméla)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése