2011. szeptember 3., szombat

Átalakulás 3.

A pillangók vagy lepkék rendjéhez (Lepidoptera) tartozó fajoknak is vannak keresztény vonatkozásai. A bábból kikelő lepkét az ókorban a lélek jelképének tartották, mely a halál után elhagyja a testet. Az ógörög művészetben Psychét pillangónak vagy lepkeszárnyú leánynak ábrázolták. A motívumot átvette a keresztény teológia és Krisztus ill. a hívek halálára és feltámadására vonatkoztatta. A gyermek Jézus kezére v. egy virágra szálló lepke a passióra és a feltámadásra utal. Más összefüggésben a könnyelműség, a mulandó szépség, a balga szeretet jelképe. Fejlődési stádiumai (hernyó, báb, lepke) miatt az egyházatyák Krisztus föltámadása szimbólumának tartották. Síremlékeken a lélek halhatatlanságát és a feltámadást jelképezi.

Kék színük miatt - a tisztaság jelképeként  - a Szűzanya pillangói is lehetnének az azúrlepkék (Morpho  genus) kb. 80 fajból álló nemzetségének képviselői. A magyar lepkefaunából pedig a boglárkalepkék vagy a színjátszólepkék.

Az azúrlepkék hím példányai a legcsillogóbb állatként is ismertek. Élőhelyük Közép- és Dél-Amerika esőerdei. Ezeknek a lepkéknek vannak a legirizálóbb szárnyaik, amelyekkel élénk villanásokat idéznek elő. A gyűjtők által legkeresettebb fajok – az összes lepke közül –, a kéken irizáló Morpho nemzetség tagjai voltak. Szárnyaikat még ékszerek készítéséhez is használták. A hímek élénk, csillogó színe még repülőgépekről is észrevehető az esőerdők fölött, és nemcsak nászidőben. Ez az irizálás a riválisok elijesztésére és a territórium védelmére is szolgál.


E gyönyörű élőlényeket szemlélve az jutott eszembe, hogy a fény visszatükrözése, a világítás, az ellenség elijesztése, vagy tápláló növényi nedvekkel való töltekezésük miatt hasonlók egy keresztény emberhez, aki az égi fényt tükrözi vissza, a kegyelmi páncéllal tudja elijeszteni az ellenséges erőket és az égi táplálék-forrásokból tud megmaradni - a világban de nem a világból élni.

Ezen a felvételen nem Jézus kezére száll a lepke, hanem a perui őserdőben a biológusnő kezére. :-) Kicsit hosszú video, de érdemes belenézni pár helyen annak, aki szereti a szép lepkéket.

 
Forrás: Katolikus Lexikon, kitaibel.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése