2011. augusztus 14., vasárnap

Utaidat Uram, mutasd meg nekem!


A lelki vezetés témában szeretnék Eberhard Mühlan: Hogyan vezet minket a Szentlélek? c. könyve alapján (Marana Tha kiadó 1998) egy összefoglalót adni részben saját tapasztalatokkal kiegészítve. Isten közvetlen vezetéséről lesz szó az Úr Szent Lelke által különböző utakon.*

1. Isten Szent Lelke által csak akkor tud vezetni bennünket, ha Jézust, mint személyes Urunkat és Megváltónkat elismerjük és átadjuk Neki életünket ("életátadás"). A megtérésünk folyamatában ez egy döntő lépcsőfok. A tökéletesedésünk állandó folyamat és megtérés eredménye nyomán zajlik de vannak jelentősebb állomások.
2. Abban biztosak lehetünk, hogy az Úr Akarata életünkben számunkra üdvösségünket szolgálja és ez a boldogságunk kulcsa, érdemes a Kegyelemmel együttműködni. A szabad akarat jelentése tehát nem az, hogy bármit megtehetünk, hanem, hogy szabadon dönthetünk Isten terve mellett vagy ellen életünkben. Ezért el kell jutnunk a „megújult értelem” által egy új szintre, ahol már Isten szemével próbálunk meg látni.
3. A lelki életünknek olyan alapot kell kialakítania bennünk, hogy Isten hatékonyan működhessen életünkben („gyakorlati életszentség” azaz törekvés az életszentségre, halló fül kifejlesztése) így felfoghassuk az impulzusokat.
4. Fontos, hogy kérjük és gyakoroljuk a megkülönböztetés adományát. Életünkben 3 irányból jöhetnek impulzusok, amelyeket nagyon fontos megkülönböztetnünk, ezek az impulzus- források:
- a saját gondolataink,
- az Ellenség
- Isten (és az Égiek).
Ha sikerül rájönnünk, egy belső hang, vagy más hatás milyen forrásból való, akkor annak megfelelően tudjuk meghozni döntéseinket.
5. Figyeljünk arra, hogy nem szabad egy impulzus után elindulni, hanem érdemes több „helyzetjelző fényt” megvárni, míg érdemes elindulnunk abba az irányba. Egy repülőgépnek is a leszállópályán több helyzetjelző fény összessége jelöli ki az utat, ahova biztonsággal leszállhat landoláskor. Amíg várakozunk egy fényre vagy megkülönböztetés ideje van, fontos, hogy állandó mozgásban maradjunk.
6. Az egyes helyzetjelző fények az alábbiak lehetnek (lelki érettségtől függően lehet egyre jobban felhasználni őket a teológiai ismeretek felhasználásával):
-  belső hang (nagy tapasztalat kell a megkülönböztetéshez)
- Szentírási szakasz, Isten Igéje, amely eleven és átható; a mi életünk szintje a 3. szint, amelyen értelmeznünk kell (az első a leírt eredeti történet ideje, a második szint a leírás ideje) az Ige több úton is eljuthat hozzánk. A bibliai felnyitások idején a Szentlélek segítségét kérjük előtte, kiengesztelődött lélekkel, Istenre nyitott szívvel, a kapott igék nem mindig „jönnek be, olyankor be kell csukni…
- álom és látomások - viszonylag ritka de a Szentírásban több példa van rá, megkülönböztetés fontos itt is különösen, mivel fantáziánk, vágyaink, pszichés állapotunk nagyon befolyásolhatja
- közösség megkülönböztető ereje, a Szentlélekben megújult testvérek tanácsai, meglátásai által a közösségünkben
- külső körülményeink: a külső hatások által is kaphatunk vezetést, de önmagunkben nem elegek, ki kell egészülniük több helyzetjelző fénnyel
- béke érzése – az Úr a lelki béke érzése által vezet sokszor
- próféciák (testvérek Szentlélekben megújult hiteles keresztények legyenek)
7. Megújult értelmünk használata fontos marad mindezen helyzetjelző fények megléte vagy éppen hiánya ellenére döntési helyzeteinkben. Ha rossz irányba haladunk, Ő úgyis be fog valamilyen módon avatkozni és ráállít a helyes útra, ha szándékaink tiszták.
8. Rajtunk is áll, hogy az ígéretek milyen mértékben teljesednek be, engedelmességünk és lelki fegyelmezettségünk függvénye is mindez.
9. A szilárd étel csak felnőtteknek való, azaz a rendkívüli karizmák pl. prófétálás, nyelveken szólás használatáig a hit és szeretet mindennapi cselekedeteit gyakorolva vezet az út, így egyre alkalmasabbá válhatunk azok befogadására.

Az Úr vezetésének előfeltételeit mindig szem előtt kell tartani (életátadás, szentségre törekvő élet, halló fül, megfelelő teológiai-bibliai ismeretek az Egyház tanítása alapján, megújult értelem használata). 

A Szentlélek eljövetele
 * (A lelki vezető témaköre egy más kategória, az ő szerepe lelki érettségünk függvényében változhat, átértékelődhet életünkben: vagy csak egy helyzetjelző fény a több közül, vagy lehet, hogy éppen nincs, mert nincs lehetőségünk rá vagy már nem olyan mértékben, mint hitéletünk kezdetekor. Ha szükség van rá, kérjünk, imádkozzunk érte, keressünk megfelelő egyházi személyt, papot, szerzetest testvért, nővért, elkötelezett világi hívő személyt.)

„Utaidat Uram, mutasd meg nekem, és ösvényeidre taníts engem!” Zsolt 25, 4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése