2011. augusztus 9., kedd

Repülő ékszer 1.

A "repülő ékszer" elnevezéssel a jégmadarat illetik (Alcedo atthis). A jégmadárfélék családjában kb. 200 faj van, de Magyarországon csak egy  jégmadár faj él. A hosszú csőrű, fénylő (irizáló) kék és zöld tollazatú, hallal táplálkozó madárnak van néhány keresztény vonatkozása is. A keresztény művészetben - mivel tolla évente megújul, - Krisztus föltámadásának, színe miatt Mária szűzi anyaságának szimbóluma. 

A "repülő ékszer" a jégmadár (Alcedo atthis)
Az ókorban úgy tudták, hogy a jégmadár téli költése idejére elülnek a tengeri viharok, ezért az egyházatyák Isten szerető gondoskodása képét látták benne. Személy szerint a Teremtő gondoskodása és szeretete megnyilvánulásának tartom az élőlények szépségét és változatosságát már puszta létük által is, ha nem is mentesítenek minket a tengeri viharoktól :-)

Sikeres vadászat, már csak meg kell fordítani a halat:-)
A hal megfordítása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, már csak azért sem mert előtte el kell kábítani a ficánkoló halat...Azért ilyen fontos, hogy fejjel lefelé legyen a halacska, mert a pikkelyek iránya miatt csak így tud a madárbendőbe kerülni. Ezen a rövid bejátszáson meg lehet nézni a "hadműveletet" ill.a madár hangját is meg lehet figyelni az elején.



3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a jégmadár bejegyzést! Mikor gyönyörködök Isten csodájában, az jut az eszembe, hogy olyan pontosan, gondosan ki van találva minden! Tökéletes munka :-) a Teremtő részéről!
    A természet, növények, állatok, a csend mind közelebb vezet minket Istenhez. De jó, hogy ezt ma is megtapasztaltam! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ez a madár. Nagyon szeretem ezt a kék színt. A kedvenc színem.

    VálaszTörlés
  3. Ilyen alapon a szalakóta is lehetne a Szűzanya madara, mert az még inkább azúrkék, majdnem az egész madár.Később valószínűleg írni fogok róla, mert ez a trópusi faj nálunk is honos és gyönyörű, a kedvenc madaram:-)

    VálaszTörlés