2011. július 28., csütörtök

Oltáriszentség

A mai napon mondható az Oltáriszentségről a szentmise, mivel nincs más liturgikus előírás, ha a templomigazgató így rendelkezik vagy a miséző papnak szándékában áll. Mit jelent valójában az Oltáriszentség (Eucharisztia) mindannyiunk számára?

A legszentebb eucharisztia

A legfenségesebb szentség a legszentebb eucharisztia, melyben maga az Úr Krisztus van jelen, ő az áldozat, és őt vesszük magunkhoz; általa folyamatosan él és gyarapszik az egyház. Az eucharisztikus áldozat az Úr halálának és feltámadásának emléke, melyben a keresztáldozat örökké folytatódik, az egész istentiszteletnek és keresztény életnek csúcsa és forrása, mely jelöli és létrehozza Isten népének egységét, és építi Krisztus testét. A többi szentségek és az egyház apostoli tevékenységének összes művei pedig összetartoznak a legszentebb eucharisztiával, és rá irányulnak.

A krisztushívôk a legnagyobb tiszteletet tanúsítsák a legszentebb eucharisztia iránt, vegyenek részt tevékenyen a legfenségesebb áldozat ünneplésében, nagy áhítattal és gyakran vegyék magukhoz ezt a szentséget, és a legmélyebb imádattal tiszteljék; a lelkipásztorok az errôl a szentségrôl szóló tanítás magyarázata során gondosan tanítsák meg a hívőket erre a kötelességükre. (Forrás: Egyházi Törvénykönyv 897.-898. kán.)

Dávid Beatrix: Az Ország

Ahol a föld az éggel összeér,
ahol a ma és holnap révbe ér,
ahol a rét ruhája liliom,
ahol az angyal s kerub billiom,
ott van az Ország.

Ahol a lélek léleknek zenél,
ahol a szellő és a fa mesél,
ahol a szívek jege betörik,
ahol a lélekbéklyó letörik,
ott van az Ország.

Ahol a titkok zárja kinyílik,
ahol a konkoly és gaz nem nyílik,
ahol a fehér ruhát felöltik,
ahol a lélek űrjét betöltik,
ott van az Ország.

Ahol az ég csak örömre derül,
s hol Isten s ember egy asztalnál ül,
ahol az Isten a szemembe néz,
ahol kezemért nyúl egy puha kéz,
ott van az Ország.

Ahol nem kúszik gyom a törvényen,
ahol Isten sétál az ösvényen,
hol kezében fogja a két kezem,
s hol a fejem a vállára teszem,
ott van az Ország.

szentségimádás
Kép: Philoméla

5 megjegyzés:

  1. Turákó írta:

    Ahol nem kúszik gyom a törvényen sor érdekes. Nem tudni pontosan hogyan értendő ez. Nekem bevallom a Biblia jutott róla eszembe. Az első ószövetségi bibliaórán a hittudományi főiskolán, amikor majdnem kirántották alólam a Bibliát. Szóval a Biblia kanonizációs folyamatai jutottak eszembe erről a mondatról, akár az ószövetségi tekercsek keletkezése annak hagyománya és egyéb dolgok. Az, hogy a Biblia valójában hogyan Isten beszéde, hogy az akkori kor embereinek gyengeségeit hordozó kifejezésmóddal, hogyan jelenik meg benne tökéletesen Isten üzenete. Az Ország, ahol már nem kúszik gyom a törvényen.

    Vagy most még eszembe jutott egy másik dolog. A Törvények alkalmazásáról, meg arról, hogy egyáltalán felfogjuk hogy miről szól, vagyis, hogy érthető legyen számunkra, hogy Isten hogyan látja azt a Törvényt, hogy ne kússzon gyom a Törvényen. Az utóbbi időben, hogy megtapasztaltam Isten irgalmasságát, valahogy rájöttem, hogy azt hiszem nálam mindig gyom fog kúszni a törvényen és sosem fogom úgy látni Isten akaratát, hogy megértsem pontosan, hogy Ő mit akar, ahhoz totál másnak kéne lennem.

    VálaszTörlés
  2. Azért szép a fénykép, mert Aki rajta szerepel, mindig szeretettel vár minket, hogy az apró kúszó folyondárszulákoktól és egyéb kisebb-nagyobb gyomoktól megszabadítson minket:-)Az egyik közösségi társammal arról beszéltünk egyszer, hogy milyen jó, hogy Isten Végtelen, mert így egész életünkön át fokozatosan előre haladhatunk Szeretetének megismerésében.

    VálaszTörlés
  3. A költőnő eredetileg arra gondolt, hogy nem lesz törvényszegés, azaz bűn. Mindenesetre érdekesnek tartja az interpretációt:-)

    VálaszTörlés